Pressefoto

Ukraine har hårdt brug for IMF-lånet. Det har flere eksperter slået fast, men loven er ikke populær hos befolkningen viser ny undersøgelse. 

Den ukrainske præsident og hans parti er under pres. På den ene side kæmper de i øjeblikket for at stoppe corona-smitten, mens den ukrainske økonomi bliver ramt hårdere og hårdere for hver dag med karantæne. I øjeblikket forsøger politikerne at sikre et stort lån fra den International Valutafond – IMF – på 10 milliarder dollar, som skal sikre den ukrainske økonomi, men lånet møder stor modstand hos oligarken Ihor Kolomojski. 

Nu viser en ny undersøgelse, at lånet også er upopulært hos nogle dele af befolkningen. Kyiv International Institute of Sociology har spurgt 2.000 respondenter, hvor 46 procent svarer, at det er bedre for Ukraine ikke at samarbejde med IMF. 32 procent vil gerne have lånet, mens 22 er usikre. 

Der bliver i disse dage holdt flere ekstraordinære møder i det ukrainske parlament for at vedtage lovgivning, som skal gøre IMF tilfredse og sikre lånet. IMF kræver, at Ukraine vedtager en bank-lov, som skal forhindre oligarken Ihor Kolomojski i at få den ukrainske bank PrivatBank tilbage. Banken blev nationaliseret i 2016 på grund af anklager om svindel. IMF vil sikre sig, at deres penge ikke ender i lommerne på Kolomojski, som har retssager imod sig i blandt andet England, USA, Cypern og Israel. 

Nogle få parlamentsmedlemmer, som siges at støtte Kolomojski, har fremsat mere end 16.000 ændringsforslag til bank-loven, som normalt kan tage måneder at behandle. Det ukrainske parlament forsøger dog at hastebehandle dem, og ifølge Davyd Arakhamia, der er leder af præsidentens parti i parlamentet, så kan loven snart vedtages. 

“I slutningen af maj kan vi få en meget stor betaling (fra IMF, red),” sagde han ifølge Ukraine Business News og forventede parlamentet kan stemme om loven den 5. maj. 

Kolomojski er den store modstander

IMF har også krævet, at Ukraine vedtog landreformen, som skulle åbne op for, at landbrugsjord kan blive købt og solgt. Den blev vedtaget i marts, men møder stadig modstand i befolkningen, viser undersøgelsen fra Kyiv International Institute of Sociology.

60 procent svarer, at de enten er imod eller helt imod landreformen, mens 26 procent er for den i mindre eller større grad, og 14 procent er usikre. Ikke overraskende vil blot 20 procent af de adspurgte stemme for landreformen, hvis den kom til folkeafstemning i næste uge, mens 57 procent vil stemme imod, 13 procent slet ikke vil stemme og 10 procent er usikre på, hvad de vil stemme. 

“Mens det var længe ventet, at befolkningen ville være imod vedtagelsen af landmarkedet, så er modstanden mod IMF-lånet et foruroligende signal, der indikerer træthed over den Euro-Atlantiske integration,” siger Zenon Zawada, der er politisk analytiker hos investeringsbanken Concorde Capital ifølge Ukraine Business News. 

“Ihor Kolomojski påvirker den offentlige holdning. Den hensynsløse milliardær prøver aktivt at underminere den ukrainske regerings forsøg på at redde økonomien med et IMF-lån… Kolomojski vil have, at Ukraine helt forlader samarbejdet med IMF og forsømmer sine internationale lån,” lyder det fra Zawada. 

Oppositionspolitikeren Yulia Tymoshenko opfordrede onsdag den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij til at veto landreformen, da hun ellers mener, at han bryder loven. Sammen med flere oppositionspolitikere mener hun, at der var en række brud på reglerne, da en masse ændringsforslag blev hastebehandlet i parlamentet i marts. 

Balladen om PrivatBank

Den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016, da bankens to ejere Ihor Kolomojski og Gennadiy Boholyubov blev beskyldt for at have svindlet for omkring 5,5 milliarder dollar af kundernes penge.

Siden har de to ejere forsøgt at få banken tilbage eller få kompensation. IMF vil være sikre på, at det ikke sker, før de låner Ukraine penge, så et eventuelt lån ikke blot bliver brugt på at sikre en kompensation til de to tidligere ejere. 

De mere end 16.000 ændringsforslag til bank-loven er, ifølge flere eksperter, fremsat af Kolomojskis støtter i parlamentet som et forsøg på at udskudt lovens vedtagelse.