Foto af Martin Adams hos Unsplash

Rusland kan muligvis allerede være færdig til sommer. Det vil have betydning for Ukraines fremtid som transitland for russisk gas eksport til EU. 

Amerikanske sanktioner har længe forsøgt at bremse Ruslands planer om at bygge en ny gasledning til EU – kaldet Nord Stream 2. Det har i lang tid bremset projektet, som har stor betydning for Ukraines fremtid som transitland for russisk gas, men nu har Rusland genoptaget projektet på trods af de amerikanske sanktioner og håber at være færdig til sommer. Det skriver en række medier og ifølge en ekspert, så vil det lykkes. 

”De amerikanske sanktioner vil forsinke lanceringen af projektet, men vil ikke stoppe dets gennemførelse… (USAs) sanktioner vil sandsynligvis blive brugt som gearing til at samarbejde med den tyske regering om begrænsninger for at gøre rørledningen operationel, samtidig med at der også er Washingtons bekymringer over Ukraine,” lyder det fra Naz Masraff, der er europadirektør i Eurasia Group til FT

Han henviser til, at amerikanerne ser Nord Stream 2 som et russisk værktøj, der skal underbygge landets indflydelse over Ukraine og forpure landets vej mod EU og NATO. I dag sendes en stor del af den russiske gaseksport til EU gennem Ukraine, som får et årligt beløb for at være transitland, men det vil Rusland gerne lave om på. Hvis det lykkes Rusland at bygge Nord Stream 2, der primært støttes af Tyskland, så vil det gøre Ukraine overflødig som transitland og mimimere Ukraines indflydelse på Ruslands økonomi. 

Svært at kende fremtiden

USA har blandt andet sanktioneret alle selskaber, der deltager i at etablere gasledningen, hvilket allerede har fået projektet til at gå i stå. Det fik blandt andet tidligere det norske selskab, Det Norske Veritas (DNV) GL, til at trække sig fra projektet. Tyskland presser stadig på for at få projektet gennemført, og de anklager USA for at sanktionere projektet for egen vindings skyld. Ikke på grund af bekymringer i forhold til Ukraine, men fordi at landet er nervøs over, at Nord Stream 2 vil stoppe amerikansk salg af energi til EU. 

Ifølge FT vil Rusland genoptage store dele af arbejdet på Nord Stream 2 den 15. januar, og en tysk embedsmand i udenrigsministeriet siger til mediet, at alle tilladelser er på plads. 

Gasledningen fra Rusland til Tyskland skal kunne fragte 55 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket ville sætte en stopper for Ruslands uafhængighed af Ukraines gasnetværk. Ukraine og Rusland har en aftale frem til 2024, men hvad der kommer til at ske efterfølgende er endnu uvist.

Ifølge Ukraines Gas Transmission System Operator er volumen af russisk gas, der sendes gennem Ukraine til EU, faldet med 38 procent i 2020 – sammenlignet med året før. Ukraine ser derfor allerede, at Rusland forsøger at dreje landets eksport væk fra Ukraine, som landet er i konflikt med om blandt andet Krim-halvøen.