Foto af Stephen Radford hos Unsplash

Det er muligt, at Kina vil stoppe noget af handlen med udlandet på grund af coronavirussen, men samhandlen mellem Ukraine og Kina på landbrugsområdet, bliver ikke umiddelbart påvirket, lyder det fra Reuters. 

Landmændene i Ukraine ånde lettet op. Ifølge mediet Reuters mener ukrainske repræsentanter ikke, at Kina kan finde på at stoppe importen af korn fra Ukraine på grund af coronavirussen, der næsten har kostet 500 mennesker livet på verdensplan. 

Dog melder repræsentanter fra Ukraine om forsinkelser og forstyrrelser i samhandlen.

“Jeg ser ingen grund til at være bekymret,” sagde Mykola Gorbachev, der er præsident for den ukrainske forening for korn-handlende, UGA, og forklarede, at Kina stadig har brug for samme mængde korn som altid. Det ændrer sygdommen ikke på. 

Samme melding kommer der fra det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug, skriver Reuters, der dog melder, at Kina vil begynde at bruge mere af landets korn-reserver. Det kan påvirke eksporten en smule.  

Stor handel mellem de to lande

Ukraine er hjemsted for flere store landbrug, som blandt andet styres af udlændinge fra lande såsom Danmark. Ifølge firmaet Ukrainian APK-Inform er Kina den fjerde største importør af korn fra Ukraine. Ifølge Reuters steg den ukrainske eksport med 30,4 procent til 36,8 millioner ton i sidste sæson. 

Handelskrigen mellem USA og Kina har hjulpet den udvikling på vej, da Kina pludselig stod og skulle finde en anden eksportør af korn, da handelskrigen brød ud. Tilbage i april sidste år sagde Renault Quach, der er leder af det kinesiske firma Dongling Grain & Oil, at Ukraine havde gjort det godt med at erstatte den amerikanske korn, og at kvaliteten var høj. 

“Hvad der vil ske i fremtiden? Det gør an på aftalen mellem USA og Kina. Hvis de skriver under, så kan vi komme tilbage til den normale måde at drive forretning på med amerikanerne,” sagde Quach dengang ifølge mediet Latifundist.

Korn-eksport til Kina vil falde

Sidste måned underskrev USA og Kina en delaftale for den fremtidige handel. Det kan betyde, at Ukraines eksport-eventyr til Kina stopper. Det er derfor ikke så meget coronavirussen, der bekymrer landmændene i Ukraine. Mykola Gorbachev fra UGA har også opdaget, at amerikanerne begynder at presse sig på igen. 

“Efterspørgslen (i Kina) er ikke forsvundet, men nu er de amerikanske priser tæt på at være konkurrencedygtige med vores, så Kinas efterspørgsel vil nok være delt mellem os og dem,” sagde han ifølge Reuters for nyligt. 

Olexandr Honcharov, der er stifter af Kyivs center for aktier og økonomisk ekspert, advarede i januar om, at handelsaftalen rammer Ukraine. 

“I det nye år vil Kina ikke have brug for ret meget (korn, da de køber meget i USA), og USA vil have sit behov dækket,” skrev Honcharov i et indlæg på mediet 112 om behovet for landbrugsprodukter og påpeger, at Ukraine tidligere erstattede 80 procent af den amerikanske korn-eksport til Kina.