Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Der har været en langt tovtrækkeri mellem Iran og Ukraine, men nu ser det ud til, at Ukraine får den sorte boks fra flykatastrofen i januar udleveret. 

Tilbage i januar skød Iran et ukrainsk passagerfly ned nær Teherans lufthavn. Katastrofen kostede 176 mennesker livet, hvor der foruden 11 ukrainere var 82 iranere, 63 canadiere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere ombord. Katastrofen har senere udviklet sig til at større tovtrækkeri mellem landene og en diplomatisk krise, da Iran har udskudt udleveringen af den sorte boks med flere undskyldninger. 

Ifølge Reuters har Iran nu udtalt, at de vil levere den sorte boks til Ukraine. Udtalelsen kommer fra Mohammed Eslami, der er Irans minister for veje og regional udvikling. Tidligere er Iran blevet beskyldt for ikke at ville udlevere den sorte boks og forhindre efterforskningen. Et ukrainske efterforskningshold blandt andet har været i Iran og fortalt, hvordan Iran har fjernet beviser og nægtet at udlevere den sorte boks. 

Den udlægning er Iran ikke overraskende uenig i. Eslami mener, at Ukraine har manglet expertise til at håndtere boksen, og at landet derfor ikke har udleveret den. Det mener Iran, at Ukraine har nu, og derfor bliver den sorte boks nu udleveret. I flere ukrainske medier bliver det set lidt som en joke, da Ukraine flere gange har understreget, at boksen også kunne blive analyseret i blandt andet Canada. 

“De nødvendige krav er, at læsningen af den sorte boks finder sted i landet Ukraine med tilstedeværelse af repræsentanter fra ICAO… og hvis kravene ikke er mødt på tidspunktet for læsningen, så vil det finde sted i Frankrig,” sagde Eslami ifølge Reuters.  

Ukraine International Airlines flyet blev skudt ned den ottende januar af et iransk antiluftskyts. Nedskydningen skete kort efter, at Iran sendte flere missiler mod amerikanske luftbaser i Irak som et modsvar på det amerikanske droneangreb, der dræbte den iranske general Qassem Soleimani. Iran har siden kaldt nedskydningen for en katastrofal fejl.