Foto af Victor Xok hos Unsplash.

Ifølge Unian bekræfter Deutsche Bahn, at der er forhandlinger i gang lige nu, som kan ende med, at virksomheden skal hjælpe Ukraine. 

Ukrainenu kunne i går fortælle, at Ukraines premierminister vil udlicitere togdriften i landet til Deutsche Bahn. Det fortalte han til et stort økonomisk forum for verdens ledere i Davos, Schweiz. Ifølge ham skal det være med til at bekæmpe ineffektivitet og korruption. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver nu, at Deutsche Bahn har bekræftet, at de er i forhandlinger med den ukrainske jernbaneoperatør Ukrzaliznysia om at være en del af driften, selv om detaljerne stadig mangler at blive aftalt. Mediet skriver, at meldingen kommer fra en officiel udtalelse til Ukraines center for transport-strategi. 

Ukrainenu kan ikke bekræfte nyheden, og der er ingen meldinger på Deutsche Bahns hjemmeside om samarbejdet. Tidligere har Deutsche Bahn været ude at afvise, at de skal drive de ukrainske jernbaner, men at de i stedet “vil rådgive og støtte Ukrzaliznysia i forretningen og de tekniske aspekter”, skriver mediet LB.ua. 

Vil støtte Ukraine

Ifølge Unian vil Deutsche Bahn blandt andet hjælpe med tekniske løsninger til den ukrainske infrastruktur, til mobiliteten og til selve transporten. Det giver et lidt andet billede, end hvad ukraines premierminister Oleksij Honcharuk sagde til mødet i Davos, hvor han gav udtryk for, at Deutsche Bahn skal overtage togdriften i Ukraine i 10 år. 

“I går skrev Ministeriet for Infrastruktur og Deutsche Bahn under på en aftale. Ja, vi vil give tyskerne kontrol over jernbanerne i de næste 10 år (…) Selvfølgelig skal detaljerne på forhandles på plads, og de officielle dokumenter skal underskrives, men den beslutning er taget, og vi har taget et kæmpestort skridt,” sagde Oleksij Honcharuk.

Ifølge Unian vil den ukrainske regering og Deutsche Bahn underskrive en endelig aftale i begyndelsen af februar, hvor detaljerne vil blive offentliggjort. 

Stor korruption i Ukraine

Tilbage i 2015 undersøgte det ukrainske medie Kyiv Post korruptionen i den ukrainske jernbaneoperatør Ukrzaliznysia. Der fandt mediet blandt andet, at Ukrzaliznysia gentagne gange kom ud med et underskud på trods af forventninger om overskud. 

Mediet skrev også, at “Ukrzaliznysia har en lang historie med at være centrum for korruption. I flere år har forskellige svindelnumre eksisteret på alle niveauer fra ansatte, der smugler cigaretter, til ledere, der bruger virksomhedens aktiver til deres personlige vinding og skummer penge fra indkøbsnumre”. Blandt andet skrev Kyiv Post, at Ukrzaliznysia altid købte elektricitet til en højere pris end markedsprisen. 

“Ukrzaliznysia er blevet et af de mest korrupte enheder i Ukraine,” sagde Olena Scherban, der er advokat for centret for aktion mod korruption ifølge Kyiv Post.