Foto af John Schnobrich hos Unsplash

67 ukrainske it-selskaber har fundet vej til en top 1.000 liste i verden. Det viser en ny rangliste, som er blevet offentliggjort. 

Den ukrainske it-sektor har ry for at være stærk, og en ny rangliste lavet af den amerikanske virksomhed Clutch bekræfter det billede. 67 it-virksomheder med tilknytning til Ukraine har fundet vej til en liste over de 1.000 bedste it-virksomheder i verden – baseret på en række kriterier, skriver Kyiv Post

På listen findes udenlandske it-virksomheder såsom Ciklum, Sigma Software, Daxx, AltexSoft, som alle har en tilknytning til Ukraine, mens der er også er plads til mere klassiske ukrainske virksomheder såsom Intellias, Digis, OTAKOYI og Frontmen. 

Ukraine har en it-sektor, som hvert år vokser med omkring 20 procent. I den seneste tid har sektoren i Ukraine trukket overskrifter internationalt, da den forsøger at trække it-folk til landet fra Hviderusland, hvor der er opstået stor usikkerhed siden præsidentvalget tilbage i august. For selv om den ukrainske it-sektor klarer sig godt – blandt andet på grund af gunstige skattefordele – så kan sektoren ikke uddanne nok til at møde efterspørgslen på arbejdskraft. Regeringen har derfor igangsat et nyt projekt kaldet Diia City, som skal forsøge at øge andelen af nyuddannede og tiltrække it-folk med en række tiltag

Ny rapport: 200.000 arbejder i sektoren i dag

En ny rapport ved navn “Ukraine: The Country that Codes” estimerer, at den ukrainske it-sektor vokser med 20 procent om året og i dag beskæftiger 200.000 hos i alt omkring 4.000 virksomheder i landet. Ifølge rapporten befinder 40 procent af it-medarbejderne sig i hovedstaden Kyiv, mens 15 procent er i Kharkiv, 12 procent i Lviv og otte procent i Dnipro. Resten er fordelt ud over Ukraine generelt set. 

Ukraine får især ros for sin uddannelsessektor i den nye rapport. Godt nok kan nogle uddannelser være lidt bagefter andre lande, skriver rapporten, men det er ikke et problem, da der ofte er etableret samarbejde mellem universiteterne og virksomhederne, som sørger for at supplere og højne uddannelserne til et højt niveau. 

“Med støtte fra Lviv IT Cluster, så er fire nye uddannelsesprogrammer forenet under navnet “Datavidenskab og intelligente systemer” lanceret hos Ivan Franko National University i Lviv. Det er maskinindlæring og kunstige intelligens, dataanalyse, internet, og smarte løsninger og intelligente systemer. Mange lignende uddannelsesinitiativer er blevet lanceret ved universiteterne i Kyiv, Dnipro, Odesa, Kharkiv og andre ukrainske IT-knudepunkter,” lyder det i rapporten.