Foto: Emil Filtenborg.

Selv om det meste af verden er lagt ned, laves der stadigvæk planer for fremtiden rundt omkring – nogle involverer også Ukraine. 

To større investeringer er på vej til den ukrainske økonomi, der lige nu har et dystert år i udsigt. På Ukraine Nu har vi løbende beskrevet, hvordan både virksomheder og statskassen lider under den nuværende situation.

IMF regner med, at det ukrainske bruttonationalprodukt vil falde med hele 7,7 procent i år, hvilket er meget højere, end regeringens egne beregninger. I hovedstaden er arbejdsløsheden steget med 45 procent, siden karantænen startede. Den ligger nu  60 procent højere end på samme tidspunkt sidste år.

Særligt derfor er Ukrainerne afhængige af udenlandske investeringer og det længe ventede IMF-lån, som stadigvæk er afhængig af, at en ny banklov – den såkaldte anti-Kolomojski-lov – bliver vedtaget. Loven er pt. blokeret af 16.000 ændringsforslag, som skal gennemgås af parlamentet.

Tysk elektronik og fransk petroleum

Det er dog ikke hovedpine det hele. Den tyske Kostal Group vil investere 39 millioner euro (cirka 291 millioner kroner) i en ny elektronikfabrik i Dudarkiv nord for Boryspil lufthavnen. Det skriver Ukraine Business News (UBN).

Ifølge UBN begynder byggeriet i maj og fabrikken kommer til at beskæftige 900 mennesker udover de mange hænder, der skal bruges i selve byggeriet. Det er ikke deres første fabrik, skriver UBN. For fem år siden åbnede de også en fabrik i Ukraine, der laver bildele til tyske bilproducenter.

Også i Frankrig er der interesse for Ukraine. Her er det særligt gasfelterne i det vestlige Ukraine, der får opmærksomhed. Ifølge Ukraine Business News har den franskejede Expert Petroleum underskrevet en 15-årig kontrakt på gasproduktion med UkrGazVydobuvannia.

Over de næste fem år vil det betyde en investering på 30 millioner dollars (cirka 205 millioner kroner).

Forsyningskæde kan spille ind på den lange bane

Når krisen engang er drevet over, kan Ukraine komme ud og sætte sig på i en stærk position i forhold til outsourcing for vestlige virksomheder. Det siger blandt andet direktør for transportvirksomheden ICT A/S, Leif Pedersen, i et interview til Ukraine Nu.

“Jeg tror, det giver anledning til at kigge på sin produktion og logistik, for det med at have det hele liggende i Kina, fordi det er billigt, det er uholdbart. Det ser vi jo nu, hvor regningen for det skal betales,” siger Leif Pedersen.

“Her tænker jeg ikke på sygdommen som sådan, men konsekvenserne. Fra et land som Ukraine kan man servicere sine markeder indenfor få dage. Hvis vi læsser i Lviv om fredagen, kan vi levere varerne i Danmark eller Tyskland om mandagen eller tirsdagen,” siger Leif Pedersen.

Det kan du læse mere om her.