Foto af John-Mark Smith hos Unsplash

Lviv vinder blandt andet prisen for dets arbejde med at forbedre håndtering af affald og den offentlige transport. 

European Bank for Reconstruction and Development, EBRD, har netop uddelt dens årlige priser til ministerier og byer rundt omkring i Europa, der har gjort noget ekstra for miljøet og arbejdet ekstra for sociale tiltag, der kan gavne samfundet. Den ukrainske by Lviv er iblandt. Byen vinder i kategorien ‘Environmental & Social Best Practice’ og er blandt 16 steder, der får anerkendelse i 11 lande rundt omkring i Europa. 

Byen vinder kategorien på grund af den arbejde for at fremme det bæredygtige miljø og dens sociale tiltag i blandt andet arbejdet med den offentlige transport, brugen af elektroniske billetter og håndteringen af affald. 

Derudover får byen prisen for dens arbejde med rensning af drikkevandet, produktionen af biogas, fjernvarme og rehabilitering af veje. 

“Gennem dette samarbejde har Lviv konsekvent placeret miljø og social innovation på toppen af dens agenda. Det piloterede EBRD’s Green Cities-program i Ukraine og var en af de første kommuner i landet, der påtog sig frivillige CO2-reduktionsforpligtelser i henhold til EU’s Covenant of Mayors, og har udviklet en række miljøprojekter,” skriver banken. 

Lviv har udmærket sig

European Bank for Reconstruction and Development, der hylder de projekter i Europa, som har gjort mest, skriver også, at Lviv’s bedrifter vil give CO2-reduktioner, som vil svare til 360.000 tons CO2 om året – svarende til at plante 5,9 millioner træer eller fjerne 76.000 biler fra vejene.  

Lviv har arbejdet sammen med EBRD over en årrække, og det kaster altså nu anerkendelse af sig. Det kaster også en fysisk pris af sig, som dog først vil blive givet senere på grund af coronavirussen, der har aflyst selve prisoverrækkelsen. 

Foruden Lviv vandt også LG Chem i Polen guld for vedvarende energi sammen med en virksomhed fra Jordan. Det serbiske ministerium for landbrug, skove og vandbehandling vandt guld i kategorien klimastyrke, mens den polske virksomhed Polcom vandt guld i kategorien miljø- og social innovation. JSC Medical Corporation EVEX i Georgien vandt også guld for dets arbejde med at fremme inklusionen af køn, mens der også blev givet en række sølv- og bronzemedaljer. 

Du kan læse om EBRD’s arbejde i Ukraine her. I alt var der 47 nomineringer i år, mens EBRD kiggede nærmere på 35 projekter, hvoraf der blev fundet 16 vindere. Fem fik guld, hvor Lviv altså var en af dem.