Ludmillas job er til dagligt at rydde miner for Dansk Flygtningehjælp. Foto: Emil Filtenborg.

Set på antallet af døde og sårede er Ukraine at sammenligne med lande som Afghanistan og Irak. Ludmilla gør noget ved problemet. 

Ludmilla fejer det sorte hår væk fra øjnene. Hun ligner en ganske almindelig ung kvinde, men hver morgen når hendes jævnaldrende går på arbejde, så møder Ludmilla op ved et minefelt i det østlige Ukraine for at finde miner og ikke-detonerede sprængstoffer fra krigen.

Før konflikten mellem den Ukrainske stat og separatisterne med russerne i ryggen brød ud, levede Ludmilla et normalt liv. Hun arbejdede i en bank og var ved at stifte familie, men i de sidste to år er hendes hverdag gået med minerydning

“Livet skal være, som det var før. Vi skal have renset vores områder [for miner], og det hele skal tilbage til normalen,” siger Ludmilla og afslutter: “Jeg gør det for at hjælpe mennesker.”

Læs også: Mineofre mangler hjælp i stor stil

Minerydningsarbejdet foregår ikke på egen hånd. Hun arbejder for Dansk Flygtningehjælp, der har en underafdeling ved navn Danish Demining Group, Dansk Minerydningsgruppe.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Ludmilla holder en kort pause, før arbejdet kan fortsætte. Den blå vest er lavet til at beskytte imod fragmenter, hvis noget går galt. Foto: Emil Filtenborg.

Ludmillas mine 

Arbejdet med at finde mine og andre potentielt farlige sprængstofsrester, der ikke detonerede under den varme konflikt, handler om mere end bare at gøre et område sikkert at være i.

Området, hvor Ludmilla arbejder, er hendes område. Hendes hjemby ligger ikke langt væk, men i de besatte områder. På den måde er hun personligt knyttet til konflikten. I de to år, hun har arbejdet med minerydning, har hun fundet en farlig gentand.

“Vi fandt en anti-tank-mine og nogle motordele. Det var først, da vi kom tilbage til lejren, at vi forstod, hvad der var sket. At jeg havde hjulpet nogen og måske havde reddet nogens liv,” siger Ludmilla.

Artiklen fortsætter under billedet. 

En gul pind markerer, at her er der blevet fundet en mine eller noget andet sprængfarligt. Foto: Emil Filtenborg.

Men Ludmilla er ikke alene. På det relativt beskedne område, hun arbejder på, går hun med ti andre mineryddere.

Stor opgave forud 

Og de mennesker, der arbejder med minerydning for Dansk Flygtningehjælp er heller ikke alene. Det er med god grund, for arbejdet med at sanere konfliktområder for sprængfarligt materiale er langsommeligt og tålmodighedskrævende.

Også andre organisationer arbejder med rydning af miner, heriblandt the Halo Trust. Udover rydningen arbejder begge organisationer også med at undervise børn og voksne om, hvordan man undgår mineskader.

Siden 2014 har der været over 1500 dræbte som følge af miner eller andre sprængfarlige rester af krigen. Det er den absolutte nummer et, når det kommer til antallet af dræbte og sårede børn.

Især små drenge lader til at være ramte af problemet, fordi de i højere grad samler ting op fra jorden og piller ved dem. Sådan lyder det fra Dansk Flygtningehjælp.

Det var med en detektor som på billedet, at Ludmilla i sin tid fandt tank-minen. Foto: Emil Filtenborg.