Lokalvalgsbet for Zelensky, sejr for Ukraine?

Af Mikkel Schøler, Chefredaktør for Ukrainenu.dk

Ved det netop overståede lokalvalg i Ukraine, fik Præsident Zelenskys parti, Folkets Tjener, en stor forventet tilbagegang. Det markerer en skarp kontrast til valgsuccesen Zelensky oplevede for kun lidt mere end et år siden. Den store kontrast og de underliggende vælgervandringer kan ved første øjekast virke overraskende, men når man dykker dybere ned i årsagerne, giver bevægelserne grund til håb for Ukraines demokratiske fremtid.

Zelenskys enorme popularitet ved præsidentvalget i 2019 og ved det efterfølgende parlamentsvalg var naturligvis delvist et udslag af hans rolle som præsident i TV-serien Folkets Tjener, men den brede folkelige opbakning skyldes også et bredt ønske om reel forandring hos en stor del af den ukrainske befolkning. Zelensky tilbød dem et håb om en fremtid, hvor oligarkers magt er stækket, og hvor politikerne arbejder for folkets og landets bedste.

Når opbakningen til Folkets Tjener er gået så markant tilbage, er det ikke nødvendigvis et udtryk for manglende tålmodighed blandt vælgerne. Derimod er det udtryk for, at Zelensky i et vist omfang har skiftet kurs. Frem til marts 2020 førte Zelenskys første regering en kraftig reformpolitik i samarbejde med to troværdige vestligt orienterede reformpartier. Siden da har Zelensky sadlet om og oftere stemt imod reformer sammen med den russisk orienterede oppositionsplatform, ledet af Putins uofficielle repræsentant i Ukraine, Viktor Medvedchuk.

Det har skadet Zelenskys anseelse blandt hans støtter i befolkningen, hvilket kan aflæses i et samtidigt skarpt fald i opbakningen til Folkets Tjener i meningsmålinger.

Selvom man på ingen måde kan beskylde Zelensky for at have opgivet reformambitionerne, kan lokalvalget kan derfor ses som et klart signal til Zelensky om at vende tilbage til den mere kompromisløse reformkurs, som han oprindeligt stod for i befolkningens bevidsthed.

Selvom Zelensky i et vist omfang har skiftet kurs, en del af hans parlamentsmedlemmer støtter oligarken Igor Kolomoiski, og lokalvalget ikke blev den dundrende succes, mange ville have spået for et år siden, så kan rygterne om Zelenskys politiske fald dog vise sig at være stærkt overdrevne.

I de fleste lande følger lokale valg en anden logik og dynamik end ved nationale valg. Ved lokalvalg er vælgerne mindre partiloyale og mere optagede af politikernes personlige baggrunde. Samtidigt er det som tommelfingerregel sværere at vælte en siddende borgmester, end det er at vælte en siddende national regering.

Det kan også aflæses i valgresultatet, hvor de fleste borgmestre i større byer er blevet genvalgt.

For et nyt parti som Folkets Tjener, er et kalenderår til at stifte partiet, oprette en national organisation, oprette lokalafdelinger, finde og udpege kandidater, samle penge og frivillige og gøre de lokale kandidater kendte simpelthen en nær umulig opgave.

Zelensky vil helt sikkert blive sat under pres i den kommende tid, hvor han skal forsøge at balancere udfordringen fra Kolomoiski, internt pres fra reformivrige parlamentsmedlemmer og fra EU, Rusland og USA.

Til gengæld kan han pege på, at lokalvalgsresultatet afspejler netop den manglende tid til at udvikle Folkets Tjener lokalt. Valgdeltagelsen var næsten 10 procentpoint lavere end ved lokalvalget i 2015, hvilke kan indikere, at Zelenskys vælgere har valgt sofaen frem for et andet parti. Han kan også pege på, at der ikke eksisterer nogen samlet opposition, der for alvor kan true med et sammenhængende alternativ til Folkets Tjener. Han kan også pege på, at det ikke kun var Folkets Tjener, der havde det svært ved lokalvalget – faktisk havde ingen af de nationale partier nogen udbredt succes med at slå de siddende borgmestres lokale partier.

Derudover kan Zelensky – og vi – glæde os over den øgede demokratiske konkurrence ved de ukrainske lokalvalg. Selvom den siddende borgmester står til at vinde i næsten samtlige større byer, skal der afholdes en anden valgrunde om borgmesterposten langt de fleste steder.

Det er en sund og vigtig udvikling for det ukrainske demokrati – noget som præsidenten også lagde vægt på i en kommentar til valget.

”Imodsætning til nogle af vores naboer, har vi en stor luksus: Frie valg”, skrev Zelensky på facebook søndag aften. ”Jeg er udmærket klar over, at vores valgsystem langt fra er perfekt, når beskidte penge og uærlige medier – desværre – stadig påvirker resultatet. ”Men vi bevæger os i den rigtige retning. Hvert på hinanden følgende valg er endnu et bevis på, at Ukraine for altid vil være frit.”

Den bekendelse til fredelig demokratisk magttransition kunne en række landes politikere lære noget af – det gælder også USA’s nuværende præsident.