Aleksei Jakubin Foto: Aleksei Jakubin

Det ser ud til, at der er gået hårdknude i den længe ventede landreform, men der er håb forude, da der på et tidspunkt vil blive indgået et politisk forlig. 

Udenlandske investorer ser med spænding mod Ukraine, hvor der i flere måneder har været politiske diskussioner om en landreform, der kan gøre det muligt for udlændinge at købe jord i Ukraine til blandt andet landbrug. Det er i dag ikke muligt. 

Men i de sidste måneder er reformen, der gik gennem førstebehandlingen i det ukrainske parlament sidste år, strandet. Det skyldes ifølge Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, at præsidentens parti, der har flertal i parlamentet, er uenige internt. 

“Der er modstand i dele af befolkningen, og dele af præsidentens parti vil gerne have noget for at støtte præsidentens reform,” siger Jakubin og henviser til, at flere medlemmer vil have, at præsidenten giver sig på spørgsmålet om den nationaliserede Privatbank. 

Der kommer en aftale

Ifølge lektoren kommer der på et tidspunkt en aftale, men den kan godt have lange udsigter, og det er langt fra sikkert, at det ender med, at udlændinge får lov til at opkøbe jord til blandt andet landbrug. I dag lejer udenlandske landmænd jorden i Ukraine, hvilket skaber usikkerhed og stor administration.

Vadym Shestakov, der er landechef for Ukraine hos den danske landbrugsvirksomhed Dan-Farm Ukraine, forklarede tidligere til Ukrainenu, at han frygter, at kun ukrainere får lov til at købe landbrugsjord. Det vil kunne misbruges af de ukrainske oligarker, lod han forstå. 

Foto af Alejandro Martin hos Unsplash

“Jeg frygter, at oligarker får indflydelse på det her. Der kan ske meget fra førstebehandlingen til den anden, og der foregår en del lobbyisme i øjeblikket fra de oligarker, der skal gøre det umuligt for udlændinge at opkøbe jord,” sagde landechefen, der frygter, at oligarkerne vil presse udlændingene ud, hvis de opkøber det hele.

Det kan blive positiv

Ifølge lektoren er det dog for tidligt at være for pessimistisk. Han lægger vægt på, at reformen stadig er en vigtig prioritet for den ukrainske premierminister og præsidenten. Derudover ser der i den nuværende model ud til at åbne sig en dør for udlændingene. 

“Som det ser ud nu, får udlændinge svært ved at opkøbe landbrugsjord direkte, men det ser ud til, at udenlandske banker får lov til at opkøbe jorden. Så handler det om, at starte en bank og på den måde få lov til at eje jorden,” siger Jakubin.

“Men det punkt kan også nå at ændre sig endnu. Sikkert er det dog, at der vil komme til at være en hel del politiske diskussioner i den næste tid,” siger Jakubin.