PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Noget af et chok ramte Ukraine i går, da guvernøren for den ukrainske nationalbank valgte at opsige sin stilling. Ifølge flere eksperter vil det betyde, at der kan komme problemer med IMF-lånet, men det er endnu usikkert.

Den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy har valgt at indgive sin opsigelse. Han siger, at han trækker sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken.” Opsigelsen skal stadig kigges igennem af en komite i parlamentet, før den kan godkendes, da han er valgt for en syvårig periode, og det er usikkert, om det sker. 

Opsigelsen har rystet mange analytikere, der peger på, at Smoliy har gjort et godt stykke arbejde og sørget for stabilitet i Ukraine i en svær tid med den verdensomspændende corona-krise. Det har han gjort ved at sikre lav inflation, store valutareserver og en stabil valutakurs. Renten i landet er også reduceret fra hele 18 procent til seks procent i det seneste år. Det er muligt, at opsigelsen kan få konsekvenser fra IMF, som tidligere har godkendt et fem milliarder dollar stort lån til Ukraine.

Timothy Ash, senior strategier hos Bluebay Asset Management Company, siger ifølge Ukraine Business News, at “makro-stabiliteten er nu truet… Der må nu være et stort spørgsmålstegn om fremtiden for IMF-programmet. Fonden vil have en troværdig erstatning.”

IMF har slået fast, at selvstændigheden i den ukrainske Nationalbank skal sikres. Tidligere er den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij beskyldt for at ville pille ved bankens selvstændighed, og derfor kan Smoliys opsigelse på grund af politisk pres blive set af IMF som en angreb på Nationalbankens selvstændighed. 

Bekymring om bankens fremtid

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, har tidligere talt varmt om den ukrainske Nationalbanks arbejde til Ukrainenu. Det er en af årsagerne til, at corona-krisen ikke har udviklet sig til en større økonomisk krise i Ukraine, end den allerede har. IMF-lånet er meget vigtigt for den ukrainske økonomi, og hvis opsigelsen får konsekvenser for aftalen og lånet, så vil det påvirke stabiliteten i landet.

Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, fortæller til Ukrainenu, at det er svært endnu at spå om, hvad der vil ske efter opsigelsen fra Smoliy. Først er det vigtigt at kigge på, om parlamentet overhovedet godkender det. 

“Det er mærkeligt, at han nu melder ud, at han vil opsige sin stilling på grund af politisk pres, for han har syv år på posten med immunitet. Det er muligt, at han er under pres, men det er også muligt, at der er sager undervejs imod ham, som gør, at han nu trækker sig, inden at det kommer frem. Det er svært at sige,” siger Jakubin. 

“Det er muligt, at det får betydning for IMF, men vi skal huske på, at Nationalbanken består af mere end lederen. Der er mange afdelinger, så blot fordi guvernøren forsvinder, så er der stadig gode strukturer på plads. Jeg tror først, at vi vil se en reaktion fra IMF, når fonden finder ud af, hvem der skal overtage. Det er det store spørgsmål,” siger Jakubin. 

IMF vil gerne have selvstændighed

Kristalina Georgieva, der er administrerende direktør hos IMF, skrev i forbindelse med godkendelsen af lånet, at ”Ukraines nationalbank (NBU) har dygtigt administreret pengepolitikken i en meget udfordrende periode. Centralbanks uafhængighed bør bevares.” 

Uanset om det får betydning for IMF, så ser det allerede ud til at have betydning for investeringerne i Ukraine. Tomas Fiala, der er direktør for Dragon Capital, udtaler til Kyiv Post, at opsigelsen får betydning for dem. 

”Vi vil sætte nye investeringer på hold, da myndighederne har gjort i de sidste fem måneder nøjagtigt det modsatte af, hvad investorer, både indenlandske og internationale, forventer af dem og rådgiver dem. Dette er det sidste strå… Man kan kun gætte, hvad er motiverne, fuldstændig inkompetence eller russisk motiveret sabotage,” lyder det fra Fiala.

Ukraine Business News skriver, at der ser ud til at være flertal i det ukrainske parlament til at godkende den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliys opsigelse. Mediet skriver også, at befolkningens opbakning til IMF er faldende, hvor undersøgelser fra Kyiv International Institute of Sociology viser, at 61 procent af befolkningen synes, at det er bedre ikke at samarbejde med IMF, mens opbakningen til lånet er på 24 procent.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været ude at slå fast, at “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet.” Det skriver Ukraine Business News.