Foto af Richard Bell hos Unsplash

Vinteren og foråret har været rigtig tør i Ukraine, hvilket har sænket vandstanden i søer og floder. Det truer nu landbrug flere steder og kan resultere i restriktioner for de danske landmænd, der arbejder i Ukraine, lyder det. 

Ukraine har i den senere tid oplevet flere skovbrande på grund af den lave nedbør, der har resulteret i knastørre skovbunde. Ikke overraskende har den lave nedbør reduceret vandstanden i Ukraines søer og floder, og det skaber nu et ekstra problem for landbruget.

“Vi har haft en meget tør vinter og forår, og der er faktisk stort set ikke noget regnfald i løbet af foråret… Det er ikke nok til at mætte jorden, der er helt tør fra vinteren,” sagde Ihor Andreiyenko, leder af Dnipros afdeling af State Water Resources Agency ifølge Kyiv Post

Det truer Ukraines landbrug og landets økosystemer, skriver Kyiv Post. Det er især de sydlige regioner af landet såsom Kherson Oblast, hvor det nu er svært at vande. Avisen skriver, at de ukrainske vandreservoirer kun modtager en fjerdedel af normalen.

Landbruget må spare på vandet

Der findes flere danske landmænd i Ukraine, og de kan komme til at blive ramt af tørken, selv om det endnu er uvist præcist, hvad det betyder. Dog ser det ud til, at myndighederne i Ukraine lufter muligheden for, at der kan ske restriktioner på vandforbruget. Ifølge Kyiv Post er det dog primært områderne omkring Kherson Oblast, der er i farezonen. 

“Kherson Oblast kan risikere at blive en ørken,” siger Mykhailo Khorev, der er leder af State Water Resources Agency i Ukraine ifølge Kyiv Post. 

Han lufter derfor muligheden for, at regeringen kan sætte restriktioner på, hvor meget vand landmændene må bruge, hvilket kan ramme deres høst. I år har de ukrainske myndigheder allerede nedjusteret forventningerne til høsten for 2020 på grund af tørken og corona-krisen. I 2019 var den samlede kornhøst på hele 75,1 millioner tons, mens det tal forventes at lande på omkring 60 millioner i 2020. Det har Ukrainenu tidligere skrevet om

“Vi har haft tre tørre måneder med høje temperaturer og frost. Det har regnet over hele Ukraine, hvilket har hjulpet lidt på situationen, men selvfølgelig kan vi ikke matche rekord-høsten i år,” sagde Taras Vysotskiy, der er viceminister for økonomi i Ukraine til Reuters

Nedenfor ser du den samlede eksport af landbrugsprodukter i Ukraine fra 1987 til 2019, opgjort i megaton.

 Kilder United States Department of Agriculture og Index Mundi.

Truer med at stoppe eksporten

Ukrainenu har tidligere skrevet om, at de ukrainske myndigheder overvejer at stoppe eller sænke eksporten af landbrugsprodukter på grund af corona-krisen og forventningerne til en lavere høst i 2020. Flere politikere er bange for, at brød-priserne i Ukraine vil stige for meget, hvis for meget korn bliver eksporteret til udlandet. Blandt andet skriver Kyiv Post, at karantænen i Ukraine har forsinket meget af arbejdet i foråret på de ukrainske marker, hvor kun 7,8 millioner hektar er gjort klar ud af målet på 15,3 millioner hektar.

Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, mener, at det er vigtigt, at Ukraine afholder sig fra at begrænse eksporten af korn. Ikke blot vil det betyde et fald i landets indtægter, men det vil også gøre landet afhængig af yderligere international støtte, som udlandet i sådan et tilfælde vil være endnu mere tilbageholdende med.

“I de sidste år har Ukraine tiltrukket betydelige udenlandske direkte investeringer i landbrugssektoren og relaterede industrier. Sådanne investeringer er ikke forventet i år (på grund af corona-krisen, red.), men bør returnere senere hen. Hvis Ukraine går tilbage til dets turbulente fortid og begrænser korn-eksporten, så vil udenlandske investorer simpelthen glemme alt om Ukraine,” skrev han tidligere i en artikel hos Atlantic Council