MIneområde i et område ved fronten kontrolleret af Ukraine. Foto: Emil Filtenborg.

Tidligere blev en ellers succesfuld våbenhvile brudt efter 42 dage. Efter et nyt møde er der håb om, at der kan komme styr på den. 

Der har været holdt en syv timer lang videokonference i den såkaldte Trilateral Contact Group, hvor repræsentanter fra både Rusland og Ukraine kunne diskutere krigen i Donbas-regionen. Her blev de ifølge Ukraines presseafdeling enige om, at våbenhvilen i Donbas-regionen, hvor krigen brød ud i 2014 mellem russiske-støttede separatister og Ukraine, skal fortsætte. Den blev ellers brudt efter 42 dage i starten af september.

“Deltagerne i mødet erklærede, at våbenhvilen, der blev indført den 27. juli i år, er blevet observeret på trods af nogle provokerende angreb fra ulovlige væbnede grupper,” lyder det fra Ukraines presseafdeling efter, at en ukrainsk soldat mistede livet i starten af september under et angreb. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at den ukrainske delegation ved mødet udtrykte håb for, at der kan installeres en række foranstaltninger, som kan sørge for overholdelsen af våbenhvilen. Det er usikkert, hvad præcis ukrainerne gerne vil have lavet.

Ifølge Ukraines delegation blev der dog snakket om, hvorvidt Røde Kors kan få adgang til det besatte områder for at besøge og tjekke en række fanger. Her slog Ukraines delegation fast, at de stadig alle skal løslades uden betingelser ved en eventuel fred.

Rusland har en anden udlægning

Det kan derfor se ud til, at der igen er pustet lidt liv i våbenhvilen i Donbas-regionen, hvor krigen har kostet mere end 13.000 mennesker livet, ifølge FN. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij lovede i sin valgkampagne sidste år, at han ville slutte krigen hurtigt, og han har over for Euronews for nyligt udtrykt håb om, at krigen vil slutte i allerede i 2020. Der har tidligere været forhandlinger direkte mellem Ukraine og Rusland i det såkaldte Normandie Format, der også indeholder Tyskland og Frankrig. 

I Rusland har det statsejede nyhedsbureau Tass ikke direkte skrevet om mødet i Trilateral Contact Group, men har i stedet før mødet skrevet om, hvordan de ser på Ukraines ageren i området. I en artikel beskylder Gennady Gatilov, der er Ruslands permanente repræsentant hos FN, Ukraine for at gøre våben klar, der kan ramme Rusland og Donbas. 

“I stedet for at øge de politiske intriger, burde Kyiv have koncentreret sig om gennemførelsen af egne forpligtelser under Minsk… for straks at stoppe en straffeaktion mod civilbefolkningen i Donbass, trække våbnene tilbage til udpegede lagersteder, afvæbne ulovlig grupper og trække den udenlandske militære hardware og lejesoldater ud af Ukraines territorium,” lyder det fra Gatilov.  

I en anden artikel bliver Ukraine beskyldt for ikke at ville have åbenhed om møderne indhold i Trilateral Contact Group.