Foto af Dan Gold hos Unsplash

Ukrainenu har snakket med grænsemyndighederne i Ukraine, og der er lange køer til og fra Ukraine, mens ventetiderne er mere normale andre steder. 

Kun 49 ud af i alt 219 grænseovergange i Ukraine er fortsat åbne efter, som den ukrainske regering forsøger at forhindre coronavirus i landet. Det giver lange køer – specielt ved grænseovergangen til Polen, forklarer Andrei Densin, der er presseofficer for den ukrainske grænsekontrol til Ukrainenu. Folk må væbne sig med tålmodighed, lyder det. 

“Vi gør, hvad vi kan for at forebygge coronavirussen sammen med blandt andet de polske myndigheder. Vi tjekker alle for deres temperatur, og hvis den er for høj, så kommer der en læge og evaluerer situationen. Det tager noget længere tid at krydse grænsen, men situationen er under kontrol,” siger Densin, der forklarer, at de samme regler gælder for godstransport. 

På hjemmesiden for State Fiscal Service of Ukraine, der laver en løbende oversigt over ventetiderne ved grænsen, oplyses der om lange ventetider specielt ved den polske grænse. Der er meget pres på de åbne grænseovergange, hvor det også tager længere tid at få lov at krydse. Ventetiden for at komme til Ukraine i bil svinger i øjeblikket mellem 10 minutter og op til næsten to timer, mens det i lastbil er helt op til 20 timer. 

Billede: kordon.sfs.gov.ua/en
Billede: kordon.sfs.gov.ua/en

Ventetiden ind i Polen for biltraffikken svinger fra 10 minutter og op til  tre timer, mens den for lastbiler er op til 12 timer. Trafikken til Hviderusland, Moldova, Rumænien, Ungarn, Rusland og Slovakiet er mere normal. Du kan tjekke tiderne her

Tvivl om, hvad der vil ske

Den ukrainske grænsekontrol oplyser til Ukrainenu, at rejsende og virksomheder skal fortsætte som hidtil, men at situationen ændrer sig løbende. I øjeblikket ventes der på nye retningslinjer fra de ukrainske politikere, og det kan påvirke trafikken. 

“Vi venter på, hvad ministerkabinettet beslutter. Vi ved det ikke lige nu. Vi håber på, at vi ved mere i eftermiddag, men det hele er lidt usikkert. Også hvordan eventuelt nye tiltag vil påvirke trafikken,” siger Densin. 

Han oplyser, at som tingene er nu, så skal alle med temperature over 38 grader fragtes til en læge, hvorfra der skal tages stilling til, om personen skal i karantæne.

Endnu har Ukraine kun haft et bekræftet tilfælde af coronavirus, og den ukrainske grænsekontrol oplyser, at de ikke har målt nogen med corona. I alt har de testet 37 personer med for høj temperatur siden 25. februar, men ingen havde coronavirus.