Foto af Spencer Pugh hos Unsplash

Kyiv: Det kan godt ske, at der kommer en række restriktioner på udenlandske investorer mulighed for at opkøbe ukrainsk landbrugsjord.

Den ukrainske premierminister Oleksiy Honcharuk har tidligere talt varmt for en landbrugsreform, der skal gøre det muligt for udenlandske investorer at opkøbe ukrainsk landbrugsjord. Han støtter stadig en stor liberalisering, der skal styrke den ukrainske økonomi, men han fortæller, at landbrugsreformen måske ikke bliver så gennemgribende. 

Regeringens reform ses at nogle kritikere for at være for vidtgående, og derfor er der kommet alternative forslag i det ukrainske parlament. Blandt andet er der et forslag, hvor udlændinge kun kan opkøbe ukrainsk jord via nogle lokale firmaer. Det forslag møder også en vis form for støtte hos den ukrainske premierminister. 

“Jeg tror, at vi vil finde en løsning på et tidspunkt – måske kan udlændinge forhandle med vores lokale advokatfirmaer,” sagde premierministeren ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian og slår fast, at regeringen helst ikke vil have nogen restriktioner.

Andre forslag i parlamentet, ifølge premierministeren, vil give udlændinge mulighed for at lave gradvise opkøb over tid, og han forventer derfor, at forhandlingerne om landbrugsreformen vil trække ud. 

Unian skriver, at det ukrainske parlament tidligere har fået forelagt to forslag til landbrugsreformen. Det første, der vil gøre det muligt for udlændinge at lave opkøb via et ukrainske selskab, og et andet forslag, der vil udskyde muligheden for opkøb til 2024.