Arkiv: Emil Filtenborg.

Det ukrainske parlament skal lige kigge omtrent 4.000 ændringsforslag til den bebudede landreform, og SÅ er de klar til at stemme. 

Den kontroversielle ophævelse af forbuddet imod køb og salg af landbrugsland er blevet udsat endnu en gang. Denne gang sker det, fordi parlamentet skal kigge på, vurdere og godkende eller afvise 4000 foreslåede ændringer til loven.

Når de har kigget på ændringsforslagene kan loven komme videre til den faktiske behandling i parlamentet. Bliver den vedtaget her, kan præsidenten omsider skrive under på den og dermed genindføre et marked for køb og salg af jord som ikke har eksisteret i Ukraine i meget lang tid.

Det skriver Kyiv Post, der tilføjer, at det ifølge præsident Zelenskijs parti, Folkets Tjener, først bliver til april, at loven kan komme til at afstemning.

Uklart, hvordan loven lander

Med deres absolutte flertal i parlamentet kan præsident Volodimir Zelenskij og hans parti selv bestemme, om de vil gennemføre loven, der allerede er blevet vedtaget en gang. Det er dog endnu usikkert, hvilke ændringer, loven får med sig under den nuværende behandling.

Det er ikke til at sige, om danske landmænd eksempelvis ville være i stand til at købe ukrainsk jord, eller om de kunne gøre det gennem ukrainske selskaber eller  andre fikse ordninger.

Nogen har også spekuleret i, om loven vil komme til at favorisere eller udelukke oligarkerne fra at opkøbe den ukrainske jord, som både er uhyre frugtbar og vidtrækkende rent arealmæssigt.

Kontroversiel lov 

Den kommende landreform har siden undfangelsen været omgæret af skænderier, tvister og voldsom diskussion. Flere gange har udsigten til reformen fået folk til at gå på gaden og demonstrere på tværs af fløje og partier.

Så sent som i torsdags demonstrerede adskillige folk foran parlamentet. Imens demonstrationen husede blandt andet det højreorienterede parti Svoboda, der ikke kom over spærregrænsen,sloges nogle af de politikere, der kom ind i parlamentet, indbyrdes indenfor.

Modstanden imod landreformen kommer af, at flere ukrainere ser det som en håndsrækning til oligarkerne og de store internationale selskaber.

“Jeg har hørt udlændingenes argumenter om, at landreformen vil hjælpe med at øge udbyttet i Ukraine, men hvordan hjælper det de små landbrug, hvis det hele går til de store selskaber?,” som en demonstrant sagde, da UkraineNu besøgt demonstrationen i torsdags.