Konstantin Ivanov, der er landedirektør hos LLENTAB i Ukraine. Her står han foran virksomhedens første bygning i Ukraine. Foto: Stefan Weichert

Konstantin Ivanov, der er landedirektør hos svenske LLENTAB, fortæller Ukrainenu, at han gennem årene har set ukrainske virksomheder skifte fokus mod Vesten. Han bakkes op af ekspert, der kalder det en kamp for overlevelse. 

Svenske LLENTAB har bygget fabriksbygninger, varehuse og andre stålbygninger i Ukraine siden 2004. I den tid har Konstantin Ivanov været direktør i Ukraine, og han har gennem tiden set markedet i Ukraine udvikle sig på en række fronter. Blandt andet har han oplevet en omstilling siden Maidan Revolutionen i 2014 og den efterfølgende krig i Østukraine, hvor markedet har skiftet fokus fra Rusland og til Vesten. 

Han forklarer, at det har været en stor omvæltning i Ukraine og for LLENTAB, der har nydt godt af skiftet. Det fortæller han Ukrainenu. 

“Jeg har set, at markedet har udviklet sig siden skiftet mod Vesten. De virksomheder, der har været i stand til at skifte marked, har faktisk nydt godt af skiftet. Det har betydet, at de er blevet mere moderne,” siger han.

“Det er klart, at hvis virksomheder vil sælge til EU, så kræver det investeringer, da markedet er mere krævende og fordi, at der er en større konkurrence. Virksomhederne har skulle slå mere på kvalitet, og det har betydet, at de blandt andet har været nødt til at bygge fabrikker og varehuse, der er i stand til at levere dette. Det er noget, som vi er i stand til at imødekomme hos LLENTAB,” siger Ivanov. 

Konstantin Ivanov, der er landedirektør hos LLENTAB i Ukraine. Foto: Stefan Weichert

Det har været svært for nogle

Før 2014 var det Rusland, som var Ukraines største handelspartner, men med associeringsaftalen med EU og på grund af konfrontationen med Rusland i Ukraines østlige Donbas-region og Ruslands annektering af Krim-halvøen, så har det ændret sig. I dag er det i stedet EU, som er det store marked for ukrainske varer. Ifølge Ivanov har det krævet, at især ukrainske virksomheder i Ukraine har måtte omstille sig. 

Den betragtning er Alexander Paraschiy, der er analytiker og ledende forsker hos investeringsvirksomheden Concorde Capital, enig i.

“Pludselig blev Ruslands marked næsten helt lukket for ukrainske virksomheder, og den eneste vej for at overleve var at omstille produktionen til primært EU-markedet. Her er konkurrencen stor, og det har krævet store investeringer, som ikke alle har været i stand til at klare, men der er samtidig en masse der har, og det har de blandt andet gjort ved at lave store investeringer i teknologi,” påpeger Paraschiy.

Selv om LLENTAB også var ramt af usikkerheden i perioden efter Maidan Revolutionen, så har virksomheden nydt godt af skiftet. De er førende på markedet for stålbygninger, hvor de leverer energieffektive bygninger af høj kvalitet, som kun kræver lille vedligeholdelse.

Især det, at bygningerne er energieffektive, har været efterspurgt, da Ukraines pris på energi såsom gas pludselig steg drastisk efter Maidan Revolutionen.

“Virksomhederne her har blandt andet haft brug for optimering af deres virksomheder, når det kommer til at være mere energieffektive. Det har krævet energieffektive bygninger, som også kan indeholde ny teknologi. Det kan vi levere,” siger Ivanov, der hos LLENTAB blandt andet har danske kunder såsom Hjort Knudsen, der producerer møbler. 

“For ti år siden var der ikke nogen, der tænkte meget over brugen af energi. Det har ændret sig nu. Vi er ikke de billigste i sektoren, men vi har høj kvalitet til en god pris.”

Startede blot med salg i Ukraine

Da LLENTAB startede i Ukraine i 2004 var det styret fra den svenske virksomheds datterselskab i Polen, men efter et par år blev der åbnet en afdeling i Ukraine, som Ivanov i dag styrer som landechef. LLENTAB er vokset fra oprindeligt at have to medarbejdere i Ukraine til at have 40 ansatte i dag. I dag har LLENTAB blandt andet også en design-afdeling, som ikke blot løser opgaver i Ukraine. 

Ivanov forklarer, at det ukrainske marked er anderledes end andre markeder, da der er flere bump på vejen. Ukraine oplever ofte politisk ustabilitet, og det påvirker forretningen. 

“Ukraine er et interessant marked, men det er mere som en forlystelse, der går op og ned. Der er ikke en lineær udvikling, som i LLENTABs andre afdelinger, men i stedet med større udsving. Markedet er dog gunstigt for de virksomheder, som er i stand til at tilpasse sig,” forklarer han og oplyser, at LLENTAB bygger 10 til 20 nye stålbygninger om året. 

“Ledelsen i Sverige var også skeptiske om at flytte til Ukraine oprindeligt, men de kunne se efter et par år, at der er meget at hente,” siger han. 

Blandt andet er lønnen i Ukraine lav, og der er et marked for stålbygninger, da landet har en stor industri, og det gør landet attraktivt. LLENTAB har både udenlandske og ukrainske virksomheder som kunder.

Ukraine har et stort potentiale

Ifølge Ivanov har Ukraine et rigtig stort uforløst potentiale, som bliver bremset af en række faktorer. Den største hendring er, at Ukraine har problemer med retsvæsenet, som afskrækker en række investorer. Andre problemer er mere sekundære, forklarer Ivanov. 

“Hvis Ukraine kan få styr på retsvæsenet, så virksomhederne er sikre på, at deres investeringer er beskyttet, så vil udviklingen gå hurtigt. Hvis Ukraine får styr på retsvæsenet, så er jeg sikker på, at alt andet vil løse sig, for så kan man stole på, at retten vil løse dem, hvis problemer opstår. Det vil være rigtig godt for Ukraine,” forklarer Ivanov. 

Ukraine har nemlig et stort potentiale, fastslår Ivanov. Landbrugssektoren er stigende, og det samme er blandt andet detailhandlen. Ivanov oplever blandt andet et stigende behov for udvidelse i den del af landbrugssektoren, der forarbejder fødevarer. Derudover påpeger han også, at virksomheder som producerer blandt andet tøj og møbler, har mere gang i salget, og det samme er den voksende bilindustri i Ukraine.

“Detailhandlen oplever også en stigende vækst. Hvis vi sammenligner Ukraine med andre lande, så har landet ikke særlig meget lagerplads, og det er der ellers brug for i Ukraine, hvor der kommer flere og flere shoppingcentre, og der er en stigende internethandel, som kræver varehuse og større lagerkapacitet,” siger han. 

“I andre lande er der fem til ti gange så mange opbevaringssteder som i Ukraine. Det er godt for vores forretning, men det siger også noget om potentialet i Ukraine. Der er blandt andet et distributionscenter i den bygning, hvor vi sidder nu, og det er åbenlyst, at de har brug for mere plads,” forklarer Ivanov og påpeger, at selv om corona-krisen har betydet mere usikkerhed på markedet, så har det ikke betydet, at det ukrainske marked er blevet mindre attraktivt.