Pressefoto

Den ukrainske præsident talte mandag aften til nationen, hvor han gjorde det klart, at der skal gøres endnu mere for at stoppe eller bremse coronavirussen i Ukraine. Læs hans tale her på dansk.

Ukraine er langsomt begyndt at lukke landet ned i disse dage for at stoppe spredningen af coronavirus i landet, hvor alle restauranter, natklubber, fitnesscentre, skønhedssaloner og shoppingcentre i landet også skal holde lukket fra i dag. Det stopper dog ikke her, fortalte den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij mandag aften til ukrainerne. 

Her kan du læse talen oversat til dansk. 

Ukrainske medborgere!

Fra i dag vil jeg informere jer så ofte som muligt omkring den nuværende situation omkring tiltagene mod coronavirussen. Fra den 16. marts 2020 er der 79 tilfælde under mistanke for at have coronavirus, som er ved at blive undersøgt i Ukraine. 

Fem af dem er desværre positive. 64 er ikke blevet bekræftet endnu. Yderligere 10 er ved at blive undersøgt i et laboratorie. Som lovet bragte vi i går 123 ukrainere hjem, som sad fast ved grænsen mellem Italien og Slovenien. Hurtige tests viste, at de ikke var inficeret med Coronavirus. Dog lovede de alle at være 14 dage i karantæne. Det er et godt eksempel på civil bevidsthed. Et møde i regeringen vil blive afholdt i aften, og jeg vil anbefale, at det ukrainske minister kabinet gør følgende: 

For det første: Fra 00:01 den 17. marts 2020 forbyder besøg hos kulturelle steder, shoppingcentre og underholdningscentre, restauranter, cafeer, fitness klubber, og andre mad-, underholdning- og service institutioner. Restauranter og cafeer vil være i stand til at fortsætte med at lave mad, som borgere kan bestille hjem til dem selv. 

For det andet: Ministeren for infrastruktur bør forbyde jernbane-, luft- og buspassager transport både i byer og regionalt. Det samme med metroen fra kl. 12:00 den 18. marts 2020. Bymæssig transport kan foregå på følgende måde: Op til 10 personer i mini-busser og taxier. Og op til 20 personer i sporbusser, busser og sporvogne. 

For det tredje: Ministeriet for finans bør forhandle med IMF og andre internationale partnere om finansiel støtte til at modstå konsekvenserne af coronavirussen. 

For det fjerde: I den nære fremtid forventer vi, at NBU (den ukrainske nationalbank, red.), ministeriet for finans, staten og kommercielle banker kommer med et program med pauser for låne-tilbagebetalinger for små og mellemstore virksomheder, og derudover et koncept for ændringer af skatten. Derudover skal borgere, der modtager mindre end 5.000 hryvnia i pension, få yderligere 1.000 hryvnia. 

For det femte: En tilstand af nødsituation bør indføres i de regioner, hvor der har været bekræftet tilfælde af coronavirus – nemlig i Chernivtsi- og Zhytomyr regionerne. Det skal starte fra den 17. marts 2020.

For det sjette: Ministeriet for sundhed bør midlertidigt forbyde planlagte aktiviteter og planlagte operationer. Tag kun presserende tiltag. Forbered og ændre medicinske institutioner så meget som muligt, så de kan tage imod behandling af smittede patienter i alvorlig tilstand. Derudover udvikle en måde at levere medicin til ældre mennesker gennem Ukrproshta-ansatte. 

For det syvende: Forbyd store events med mere end 10 personer, hvilket indkluderer ritualer og ceremonier. Jeg opfordrer ledere af alle kirker til at forstå situationen, hvor der er en trussel mod menneskers helbred og liv. 

For det ottende: Begræns eksport af mad – ud fra en stats designet liste. 

For det niende: Ministre, ledere af regionale administrationer, lokale selvstyre og ledere af virksomheder bør sikre uhindret drift af supermarkeder, butikker med hjemme-forbedringer, tankstationer, apoteker, bank-institutioner og forsikringsvirksomheder.

Derudover også alle virksomheder med kritisk infrastruktur for staten og kommunal ejendom og godstransport. Arbejde bør fortsætte på normalt niveau uden undtagelse for alle offentlige autoriteter, sundhedspersonale og retshåndhævende myndighed. Arbejde i Verkhovna Rada (det ukrainske parlament, red.) er specielt vigtigt lige nu. 

Min holdning er, at det er uacceptabelt at ændre arbejdsplanen for Verkhovna Rada. Den den nuværende situation med en global pandemi og en trussel om en global finansiel krise gør, at det ukrainske parlament skal vedtage vitale love for økonomien, implementering af skatter, land- og arbejdsreformer, udpegningen af ministeren for økonomi og energi plus chefanklageren i Ukraine. Hurtige reformer er hurtig hjælp til økonomien. 

Uden dem vil vi være i et økonomisk koma, og det er ikke et spørgsmål. Det er svaret. På sådan et tidspunkt bør parlamentsmedlemmer indse deres ansvar.

På sådan et tidspunkt blokerer du ikke talerstolen – du blokerer Ukraines liv. 

Jeg anbefaler på det kraftigste, at alle mennesker bliver hjemme, undtagen når det gælder behovet for at købe mad og medicin. Det gælder specielt borgere over 60 år, der er i risiko. 

Ukrainske medborgere!

Kinas erfaringer viser, at upopulære og svære beslutninger overkommer virussen og redder liv. Erfaringer fra andre lande viser, at blødsødenhed og frihed er allierede med coronavirus. Derfor vil vi reagere hårdt, hurtigt og i en upopulær facon, men det er for at sikre en ting – livet og sundheden for ukrainere. 

36.6 til dig, kære Ukraine!

Tag vare på jer selv – red Ukraine.