Foto af Dan Gold hos Unsplash

Ifølge Kyiv Post er der en del af hente, hvis parkeringen i den ukrainske hovedstad Kyiv bliver reguleret bare en smule. 

Det er tydeligt for enhver, at det er kaos med parkering mange steder i den ukrainske hovedstad Kyiv, hvor folk holder, hvor der er plads, og hvor der sjældent betales for parkering. I en længere artikel har Kyiv Post kigget nærmere på parkering i hovedstaden, hvor det faktisk er ulovligt at holde på gaden mange steder, men reglerne overholdes. 

Det er til skade for både trafikken og for kommunekassen, som kunne få gavn af, at der blev betalt for parkering i hovedstaden. I den seneste tid er myndighederne, ifølge Kyiv Post, begyndt at slæbe biler væk, som holder ulovligt parkeret, men det har ikke hjulpet. 

“Du kan parkere overalt, men der er ingen parkering hvor som helst. Du ved aldrig, hvornår du får en bøde, eller om du skal hente din bil på depotet,” siger Katerina Kachenko, der er ejendomsmægler til Kyiv Post. 

Flere og flere biler

Problemet ser heller ikke ud til at blive mindre. Ifølge avisen bliver der registreret flere og flere biler, som folks levestandard stiger i Kyiv. Ifølge Kyivtransparkservice vil der i løbet af 2020 være registreret over en million biler i Kyiv, hvor der  bor omkring tre millioner.

Ifølge avisen bliver problemet ikke løst på grund af korruption hos myndighederne, som tjener på at hente bilerne, der holder ulovligt parkeret. Andre peger på, at det er blevet bedre med parkering i Kyiv, selv om der stadig er lang vej igen. Ifølge avisen tjente Kyivs myndigheder blot officielt omkring tre millioner dollar på parkering sidste år, hvilket mediet påpeger er markant lavere end andre lande. 

Kyivs borgmester Klitschko har for nyligt fyret lederen af Kyivtransparkservice, som var anklaget for korruption. Borgmesteren lover nu at gøre noget ved problemet. 

Løsningen er digital

De eksperter, som Kyiv Post har talt med, peger på, at en løsning på problemet kan være, at det bliver nemmere at betale for parkering. Her peger de på, at der bør udvikles en app, så myndighederne nemmere kan se, hvem der har betalt og hvem der ikke har – blot ved at scanne en nummerplade. Det vil også afhjælpe korruptionen, peger de på. 

Der er allerede en app udviklet i Kyiv, som også kan vise, hvor den nærmeste frie parkering er, men det er endnu uvist, om Kyivs myndigheder ender med at bruge den. 

Alternativet er at bygge parkeringshuse, men det giver ingen økonomisk mening, forklarer eksperterne, da prisen for parkering er så lav, at det altid vil give økonomisk mening at bygge noget andet.