Over 140 brænde er brudt ud omkring Kyiv. Foto: kyivcity.gov.ua

Brandene i Tjernobyl og Kyivs opland har sendt røgskyer indover Kyiv, der gør luften så dårlig, at udgang frarådes. 

Stikker man snuden ud af vinduet for at tage sig et ordentligt sug af den friske morgenluft, får man sig en grim overraskelse. Over det meste af Kyiv lugter der nu på tredje dag af bål udenfor, fordi brandene i Tjernobyl-området er blusset op igen.

Faktisk er det så slemt, at luftforureningen i Kyiv i skrivende stund er en af de værste byer i verden. På appen AirVisual kan man se flere målinger af luftkvaliteten, der går på en skala fra 0-500. I Kyivs centrum i dag ligger målingerne fra 195 til 444.

Den har været helt oppe på 499, skriver BBC-journalisten Jonah Fisher:

Selvom det kan virke meget voldsomt, at der kommer røg fra Tjernobyl ind over byen, så er der ifølge myndighederne ikke radioaktivt eller kemisk fare forbundet med smog-skyen – alligevel bør man blive indendøre.

Snart to uger med ild 

De første brande i Tjernobyl udbrød den 4. april og siden har brandmænd forsøgt at få det hele under kontrol. Tirsdag lykkedes det endeligt i samarbejde med vejret at få dæmmet op for spredningen af ilden, der var begyndt at nærme sig Pripjat.

Ilden var også begyndt at nærme sig nogle af de depoter, hvor radioaktivt affald opbevares. Ifølge myndighederne har der ikke på noget tidspunkt været stor fare for radioaktiv forurening udenfor zonen.

Tjernobyl-brandene er udover at være en potentiel miljøkatastrofe også til fare for landets største turistattraktion. Sidste år besøgte mere end 120.000 mennesker området, hvor man blandt andet kan se flere steder kendt fra HBO-serien Chernobyl og den enorme sarkofag, man har bygget over den ødelagte reaktor.