Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

En embedsmand inde i præsidentens administration forklarer, at IMF-aftalen er på rette spor. Dog vil Kolomojski stadig gøre livet svært for regeringen.

Den ukrainske økonomi har hårdt brug for en hjælpende hånd, da corona-krisen har sat den under pres, og flere eksperter spår stor nedgang i landets bruttonationalprodukt. Ukraine vedtog onsdag bank-loven, som var et krav fra den Internationale Valutafond for at tilbyde et lån, der kan stabilisere den ukrainske økonomi. 

Ifølge Julia Kovaliv, der er vice-chef for den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs administration, så er lånet tæt på. Det skriver Reuters. Mediet skriver også, at Kovaliv ser vedtagelsen af bank-loven, som endnu et bevis på regeringens “store dedikation til at fortsætte med reformerne” i Ukraine. Præsidenten og hans regering er ellers for nyligt blevet beskyldt for det modsatte af flere eksperter. 

Ukraine forhandlede tidligere med IMF om et lån i størrelsesordenen otte til ti milliarder dollar gennem det såkaldte Extended Fund Facility fordelt over tre år. Det ser dog ud til, at det i stedet bliver et 18-måneders såkaldt “standby-lån”, som bliver på i alt fem milliarder dollar. Ifølge Kovaliv arbejdes der stadig på detaljerne ved lånet, men det hele skulle der være styr på allerede i næste uge, så der kan være penge på vej.  

Usikkerhed med Kolomojski

Bank-loven blokerer muligheden for, at over 100 banker, der efter perioden 2014-2015 blev nationaliseret eller lukket, kan få ejerskabet tilbage. Det rammer blandt andet oligarken Ihor Kolomojski, som i 2016 mistede banken PrivatBank på grund af anklager om svindel for 5,5 milliarder dollar. 

Timothy Ash, der er økonom hos Emerging Europe, har kommenteret på bank-loven på Twitter, hvor han har sat spørgsmålstegn ved, hvad Kolomojski, der er en magtfuld mand i Ukraine, nu vil gøre. Kolomojski har selvfølgelig muligheden for at acceptere loven, men ellers kan han gå rettens vej eller vælge at kæmpe imod sine politiske modstandere ved at bruge sin store indflydelse i finansverdenen og den ukrainske økonomi. 

Den ukrainske præsident har tidligere været beskyldt for at være en marionetdukke for Kolomojski, og oligarken har mange støtter i præsidentens parti. Derfor var Zelenskij også nødt til at få hjælp af oppositionspartier i parlamentet for at få loven stemt igennem. 

Kolomojskis støtter i det ukrainske parlament fremsatte mere end 16.000 ændringsforslag til bank-loven i et forsøg på at bremse den, men det viste sig ikke at være nok. Zelenskij og hans parti ændrede reglerne for, hvordan parlamentet stemmer og fik loven presset igennem. Flere af modstanderne af loven vil nu forsøge at forhindre, at præsidenten kan underskrive den endelige lov, så den kan træde i kraft. 

Det vil dog ifølge Kovaliv være forgæves.  

“Vi regner ikke med, at dette er noget, som i betydelig grad kan udskyde lovens underskrivelse,” sagde hun. 

Økonomien er hårdt ramt

Siden COVID-19 satte hele verden på pause, og Ukraine indførte karantænen i marts, har mere end 156.600 ukrainere meldt sig arbejdsløse. Det er en stigning på 48 procent i forhold til samme tid sidste år, men dækker formentligt ikke over det totale antal arbejdsløse, da Ukraine har en stor skygge-økonomi. Ifølge Gennadiy Chyzhykov, der er lederen af det ukrainske Chamber of Commerce and Industry, er der op mod 2,8 millioner arbejdsløse i Ukraine. Det svarer til 15 procent af arbejdsstyrken.