I løbet af et år bruger en gennemsnitsborger i Kyiv ni dage og 11 timer på at holde i kø. Det koster vækst i landet, som generelt bliver kritiseret for dårlig infrastruktur.
Den ukrainske hovedstad Kyiv er på listen over de mest trafikerede byer i verden og kommer ind på en 12. plads ifølge navigationsvirksomheden TomTom, som årligt rangerer de mest trafikerede byer i verden. På førstepladsen er den indiske by Bengaluru efterfulgt af Manila i Filippinerne og den colombianske hovedstad Bogota.
Lige omkring Kyiv på 12. pladsen findes byer som Mexico City og Bangkok. På sidste års liste var Kyiv på 13. pladsen, og udviklingen går derfor den forkerte vej. I gennemsnit sidder en borger i Kyiv fast i trafikken tæt på en time hver dag, hvilket ifølge TomTom svarer til ni dage og 11 timer om året for en almindelig borger.
Det svarer til, at du i stedet kunne have lavet 6.568 pandekager, bagt 10.930 kager eller set 201 episoder af hitserien Game of Thrones, lyder det fra TomTom.
Og det er ikke kun den ukrainske hovedstad Kyiv, som er at finde på listen. Storbyerne Odessa, Kharkiv og Dnipro er på en henholdsvis 18, 29, og 47. plads. Det alle højere end danske byer på listen. København er nummer 259, Aarhus nummer 261 og Odense er nummer 330.
Store problemer i Ukraine
Det er åbenlyst, at trafikken besværliggør virksomheders muligheder for at få varer frem og tilbage og forlænger borgerens arbejdsdag. Ifølge det amerikanske medie Foreign Policy kostede de dårlige ukrainske veje landet 32,5 milliarder kroner eller fem procent af bruttonationalproduktet i 2016. Beregninger fra Dansk Industri viser, at forsinkelser på vejene i Danmark, der er bedre end i Ukraine, koster det danske samfund omkring 20 milliarder kroner årligt. Danmarks befolkning er cirka en ottendedel af Ukraines.
Ifølge Foreign Policy har 97 procent af de ukrainske veje brug for reperationer i en eller anden grad. I den ukrainske hovedstad Kyiv og storbyen Kharkiv er den nemmeste måde at komme rundt derfor ofte metroen, men den samme mulighed har virksomheder ikke, når der skal fragtes varer fra A til B. Generelt er Ukraine kendt for at have huller i vejene, der specielt er et problem i den østlige del af landet. Derfor har skiftende regeringer i Ukraine også lovet at gøre noget, men der er sket meget lidt over årene, og vejene bliver derfor ofte brugt af ukrainerne som et symbol på korruptionen i landet.
Ifølge det ukrainske medie 112 så er ukraine for eksempel omkring 2,5 gange dårligere til at bruge midlerne på vejene end i et land som Slovakiet, og kun 15 procent af de veje, som har brug for reparationer, får faktisk midler afsat.
Ifølge TomTom er det værste tidspunkt at færdes i trafikken i Kyiv torsdage mellem 18:00 og 19:00.