Foto af Yura Fresh hos Unsplash

Det går bedre i Ukraine, når det kommer til at iværksættermiljøet. Ukraine stiger som land i ny undersøgelse, og det samme gør Kyiv. Dog ser det skidt ud for andre byer i Ukraine. 

Ukraine er hjem for en voksende gruppe af iværksættere, og ifølge den nye 2020 rapport fra ‘Startup Ecosystem Rankings’ er iværksættermiljøet i Ukraine forbedret yderligere i år. Kyiv er også i top ti over de bedste byer i Europa at være iværksætter. Rapporten er baseret på data fra de anerkendte sider Crunchbase, SEMrusk, Meetup og Coworker og er baseret på en algoritme. 

Ifølge rapporten er Ukraine nummer 29 i verden og er steget med to pladser siden 2019. Til sammenligning er Danmark nummer 22 og har mistet seks pladser i det forgangne år. Det er første gang, at Ukraine er i top 30, og rapporten skriver, at også Kyiv klarer sig bedre. Byen er nu nummer 32 i verden og er også steget to pladser, mens den er nummer otte på listen over de bedste europæiske byer at være iværksætter. 

Ifølge rapporten er Kyiv ved at udvikle sig til et europæiske center for iværksætteri, og rapporten skriver, at det er en bemærkelsesværdig udvikling, når man tager konkurrencen i betragtning. Også storbyen Dnipro i Ukraine har klaret sig bedre og er for første gang at finde på listen. På den negative side falder Lviv, Odesa, Kharkiv og Ternopil på listen, der er de andre ukrainske byer på listen. Lviv er faldet 55 pladser til nummer 354, mens Odesa er faldet 121 pladser til nummer 356, Kharkiv er faldet seks pladser til nummer 441, og Ternopil er faldet 46 pladser til at være nummer 724 på listen. 

“Ikke en eneste andet ukrainsk by udenfor Kyiv er rangeret i top 300, og der er en massiv ulighed mellem Kyiv og de andre ukrainske byer. Det ikke er bæredygtigt i det lange løb,” skriver rapporten, hvor det dog er uklart, om faldet i de ukrainske byer er udtryk for, at de klarer sig dårligere, eller om det skyldes, at andre byer har forbedret sig markant. 

Stadig bedst i USA

Rapporten viser også, at USA stadig er det bedste land i verden, og landet er langt foran sine nærmeste forfølgere – Storbritannien, Israel og Canada. USA har også fire af byerne i top fem, hvor San Francisco er nummer et, New York på andenpladsen, Boston på fjerdepladsen, mens Los Angeles er at finde på femtepladsen. London er nummer tre. 

Bemærkelsesværdig er det, at flere kinesiske byer stryger frem på listen, hvor Beijing er steget 11 pladser og nu er nummer seks, mens Shanghai er at finde som nummer 10, hvilket er 21 pladser bedre end året før. 

København er ikke overraskende den by i Danmark, der klarer sig bedst, og den er at finde på en plads som nummer 67. Kyiv er ifølge rapporten derfor et bedre sted at være iværksætter end København. Det er også værd at bemærke, at Kyiv er den højest rangerede by i østeuropa, hvor polske Warszawa er nummer 73 og er faldet 19 pladser.

Ifølge Ukraine Invest er udviklingen i Ukraine specielt drevet af it-sektoren, hvor organisationen skriver, at antallet af iværksættere steg med hele 22 procent i 2019 til samlet 183.000 i landet, som uddanner 16.000 it-folk om året. Organisationen skriver også, at den ukrainske it-sektor blot omsatte for 110 millioner dollars i 2003, men siden er vokset til 4,5 milliarder dollar, som bidrager til den ukrainske økonomi.

Nedenfor kan du se en video lavet af Ukraine Invest om udviklingen.