Foto af Elyssa Fahndrich hos Unsplash

Det var tredje år i træk, at der var march gennem Kyiv på kvindernes internationale dag. Mere end 1.000 deltog med krav om, at politikerne får stoppet volden mod kvinder, og at kvinders rettigheder bliver sikret. 

“Diskrimination er dyrt” og “forskellighed men lighed” stod der blandt andet på flere skilte søndag, da mere end 1.000 kvinder ifølge flere medier deltog i en march gennem den ukrainske hovedstad Kyiv på kvindernes internationale dag. Det var tredje år i træk, og kvinderne gjorde opmærksom på manglen af rettigheder i forhold til mændene i landet. Blandt andet havde de krav om, at det ukrainske parlament skal ratificere Istanbul Konventionen, der giver kvinder rettigheder, lød det fra arrangørerne ifølge Unian.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij talte blandt andet på dagen. 

“I min barndom – den 8. marts – gav mænd blomster til kvinderne og talte omkring hvordan de – med deres kærlighed, skønhed og omsorg – inspirerede… De forsvarer deres hjemland, underviser børnene, helbreder patienter, redder liv, styrer virksomheder, laver videnskabelige gennembrud og laver kunst. De er i stand til at kombinere arbejde, familie, venner, afslapning, sport, selvudvikling og velgørenhed, mens de stadig husker, hvor vi – mændene – glemmer vores ting… Vi er klar til at hjælpe jer med alt, så I kan blive lige det, som jeres sjæl længes efter,” sagde Zelenskij, der ikke umiddelbart nævnte Istanbul Konventionen, ifølge Unian.

Istanbul Konventionen, som bliver overholdt af en række lande såsom Danmark, forpligter landene til at bekæmpe vold i hjemmet, beskytte ofre og blandt andet introducere en række love for at komme volden til livs. Ifølge FN har Ukraine stadig store problemer med at skabe lige rettigheder for kvinder. Blandt andet viser deres tal, at 22 procent af kvinderne i Ukraine mellem 15-49 år har været udsat for vold. 

Husker kvindernes rolle i krigen

De sociale medier i Ukraine havde specielt fokus på de kvindelige soldater, som har mistet livet i Donbass-regionen som følge af krigen, der brød ud i 2014 og har kostet mere end 13.000 mennesker livet. Ifølge FN er kun 8,5 procent af soldaterne i Ukraine kvinder, men kvinderne bliver hyldet for at spille en stor rolle i krigen. 

Nedenfor er flere opslag fra Twitter.