Det tyder på, at den vestjyske bank Skjern Bank kan have været brugt til hvidvaskning af ukrainske og russiske våbensmuglere.

I en indberetning til de amerikanske finansmyndigheder, skriver Skjern Banks amerikanske samarbejdspartner, Bank of New York Mello, at et netværk af ukrainske og russiske våbensmuglere kan have brugt Skjern Bank til hvidvaskning. Det skriver DR.

Indberetningen er en del af det større læk af dokumenter, der bliver kaldt FinCen Files, der også har påvist svindel for store milliardbeløb begået af flere kendte ansigter i Ukraine, heriblandt oligarkerne Akhmetov og Kolomojskij.

Ifølge DR blev der i løbet af 2016 udvekslet omkring 720 millioner mellem to selskaber med konti i Skjern Bank og en lettisk bank, der også er involveret i andre skandaler.

“Lettiske banker hvidvasker og ‘renser’ penge for forbrydersyndikatet og overfører dem til konti i Zurich og London,” skriver Bank of New York Mellon ifølge DR  i indberetningsrapporten.

Skjern Bank tager sagen alvorligt

Skjern Bank var ifølge DR Danmarks 28. største bank i 2016 med omtrent 40.000 kunder. Ifølge en eksperten Kalle Johannes Rose, som DR har interviewet, giver det anledning til ekstra løftede øjenbryn.

Skjern Bank har ikke villet udtale sig til DR, men skriver bankdirektør Per Munck følgende i en mail:

“En af bankens værdier er ordentlighed. Det indebærer blandt andet, at vi tager vores pligter omkring bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering meget alvorligt, det gjaldt såvel i 2016 som i dag”