Foto af Yves Alarie hos Unsplash

Ifølge den ukrainske kulturminister er Tjernobyl helt unik, og derfor burde den på UNESCO´s verdensarvliste. Det er dog usikkert, om det kommer til at ske. 

Det har længe været den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs drøm at få Tjernobyl på UNESCO´s verdensarvliste, så der kan komme flere turister til. Siden corona-krisen har der dog ikke været talt meget om det, men nu lufter den ukrainske kulturminister Oleksandr Tkachenko igen drømmene om en plads på listen. Det skriver New York Post

På UNESCO´s verdensarvliste er også steder såsom Indiens Taj Mahal, Australiens Great Barrier Reef og Nationalpark Vadehavet i Danmark. Derfor vil Tjernobyl komme i fint selskab, hvis området skulle ende med at blive optaget på listen.  

“Hele tiden føler du dig opslugt af følelsen af surrealisme – på gaderne i Pripjat og Tjernobyl, hvor træer spirer gennem forladte hjem,” sagde Tkachenko ifølge det amerikanske medie som begrundelse for, at Tjernobyl burde på listen. 

Turismen har taget et dyk

Ifølge UBN er antallet af besøgende i Tjernobyl faldet med 71 procent i år. Frem til oktober havde der i år været 31.720 besøgende – sammenlignet med samme periode sidste år. Faldet skyldes corona-krisen, der har fået antallet af udenlandske turister til at falde drastisk. Området var blandt andet helt lukket i tre måneder i år på grund af krisen. 

For at få gang i turismen igen har Ukraine blandt andet planer om at åbne for nogle nye ruter i Tjernobyl, som vi blandt andet også har skrevet om på Ukrainenu. Kyiv Post skriver nu også, at der er planer om, at turister også skal kunne sejle i kano på Pripjat Floden. De tiltag skal også være med til at få Tjernobyl optaget på UNESCO´s verdensarvliste.

”Dette er ikke kun en turistattraktion, men også et hukommelsessted, hvor det er muligt at komme til at forstå sandheden om katastrofen og dens ‘endelige effekt’,” lyder det fra kulturministeren, men oplyser ikke de næste skridt for at få gjort Tjernobyl til verdensarv. 

Fakta om Tjernobyl

Den 26. april 1986 eksploderede den nu verdenskendte Reaktor 4 på Tjernobyl-kraftværket i Ukraine, nord for Kyiv tæt på grænsen til Hviderusland. Der er fortsat ikke nogen enighed om, hvor mange mennesker, der døde i ulykken, men tallene rækker fra 1 til 10.000-vis.

Efter ulykken begyndte staten – den tidligere Sovjetunion – at rydde op i området. Alle mennesker i området blev tvangsforflyttet, og tilbage står hovedbyen Pripjat som en spøgelsesby, fyldt til randen med både skræmmende oplevelser og en masse kunst, for dem, der har en svaghed for sovjetisk propaganda.

I 2019 besøgte 120.000 turister eksklusionszonen. I år har ikke været ligeså indbringende for tur-guiderne, fordi COVID19 har sat en naturlig stopper for de fleste ture. Tjernobyl har især fanget den brede befolknings opmærksomhed, da HBO Nordic sidste år udgav en serie om selvsamme ulykke.

Området er ulovligt at besøge uden guide, men turene kan fås til relativt få penge fra Kyiv. De fleste ture tager en dag, men man kan også købe 2-dags-ture, hvor man sover i området og får lov til at se flere af de små attraktioner.

Det er stort set fuldstændigt ufarligt at besøge området. Strålingsmæssigt er der ingen risiko, men bygningerne er ikke blevet vedligeholdt, og der er altid en fare for, at noget bryder sammen eller falder ned i hovedet på en.

Principielt må man ikke gå ind i bygningerne, men flere tur-guider har et afslappet forhold til den del af reglementet.