Demonstration in Minsk.

Mens den hviderussiske præsident Alexander Lukashenkos fremtid er uvis efter at omkring 200.000 mennesker søndag gik på gaden og forlangte hans afgang, vil Ukraine forsøge at udnytte situationen. Det er blandt andet i it-branchen. 

Den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko meldte tidligere på ugen ud, at han havde fået cirka 80 procent af stemmerne efter præsidentvalget den 9. august. Lederen af oppositionen, som har holdt nogle af de største demonstrationer i den hviderussiske historie, Sviatlana Tsikhanouskaya, fik ifølge de officielle tal blot cirka 10 procent. 

Flere anklager Lukashenko, som har siddet på magten i 26 år, for at have snydt, og søndag gik over 200.000 på gaden i hovedstaden Minsk for at give deres utilfredshed til kende. Det kommer efter flere dage, hvor det hviderussiske politi har svaret på demonstrationer med vold, anholdelser og tortur i flere af landets fængsler. 

I Hviderusland har Lukashenko stadig ikke forladt sin post, og der spekuleres i, om Rusland kan finde på at blande sig. Det har Lukashenko bedt om for at få styr på situationen, men flere finder det usandsynligt, at det vil ske, da Rusland har for meget at miste. 

Ukraine vil forsøge at trække it-folk

I Ukraine tager myndighederne skarpt afstand for volden i Hviderusland. Landet er Ukraines fjerde største handelspartner, men er mest et transitland for den begrænsede handel mellem Ukraine og Rusland. I Ukraine har der været demonstrationer for at støtte hviderusserne, og det tidligere hviderussiske flag, et symbol for oppositionen, er rejst.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har udskudt et årligt økonomisk møde i den hviderussiske by Grodno den 8-9. oktober, da den ukrainske udenrigsminister har forklaret, at “indtil situationen i Hviderusland stabiliseres er det uansvarligt at annoncere noget visit”.

Det er også muligt, at Ukraine kan vinde på urolighederne i Hviderusland. Ukraines minister for digital transformation har skrevet på Facebook, at “Hviderusland er gået igennem en af de dybeste politiske kriser i dets historie”. Han tilbyder, at hviderussiske it-folk kan komme til Ukraine og arbejde. Her kan de få arbejdsvisum på blot fem til syv dage, og det er alt, hvad de behøver, slår han fast. 

Ukraine tørster efter flere folk i it-branchen, og det er muligt, at nogle hviderusserne vil overveje Ukraine som destination.