Foto af Wesley Tingey hos Unsplash

Kiev: En højrenational gruppe i Ukraine med forbindelse til organiseret vold mod minoriteter har fået rettens medhold i, at de ikke er nynazister. 

Den højrenationale gruppe C-14 i Ukraine menes at stå bag flere voldelige overgreb på romaer, venstreorienterede og LGBT-personer. Men det gør dem ikke til nynazister, lyder det fra det ukrainske retsvæsen. 

I en opsigtsvækkende dom, har de nemlig givet C-14 medhold i, at nyhedsmediet Hromadske ikke havde ret, da de i et tweet i maj sidste år kaldte gruppen for nynazister. Mediet selv er uforstående overfor beslutningen og vil appellere dommen. 

“Dommen er forkert og ulovlig. Den er et angreb på ytringsfriheden,” siger tv-stationens advokat, Olena Tchaikovska.

Dommen kommer dog ikke til at ruinere mediet. De skal betale en bøde på 3500 ukrainske hryvnia eller cirka 900 danske kroner. Derudover skal de publicere dommen. 

Ikke de eneste

Hromadske er dog ikke de eneste, der i tidens løb har kaldt C-14 for nynazister eller talt om dem i lignende vendinger. Blandt andet har både Reuters og Washington Post kaldt gruppen for nynazister. Det samme har flere NGO’er. 

Men de er altså ikke nazister, mener gruppen selv. 

“C-14 er ikke nynazister i deres aktiviteter eller deres aktiviteters natur. De er en nationalistisk gruppe, men de er på ingen måde nynazister,” lyder det fra gruppens advokat Victor Moroz. 

Gruppen skabte international opmærksomhed om sig selv, da de i 2018 blev forbundet med koordinerede angreb på romalejre, hvor beboerne blev banket og fik deres lejr brændt ned. Fra gruppen selv lød det, at de kun brugte “overbevisende og lovlige” argumenter til at fjerne romalejre med.