Arkivfoto: Emil Filtenborg

Kiev: Partiet Folkets Tjener har nok opbakning til at danne regering. De kontrollerer nu både parlamentet og præsidentposten. 

Der er nu nogenlunde overblik over, hvordan pladserne i det ukrainske parlament skal fordeles efter gårsdagens valg. Med 43 procent stemmer er præsident Zelenskijs parti, Folkets Tjener, stort nok til at kontrollere både parlament og præsidentposten. 

Det skyldes Ukraines lidt specielle valgsystem. Der vælges nemlig 225 medlemmer på partilisten, og det er her Folkets Tjener har fået 43 procent af stemmerne. De sidste 199 vælges i et sideløbende valg af lokale kandidater. 

Der er nok nyvalgte parlamentsmedlemmer blandt de lokalt valgte, der støtter Folkets Tjener, til at de nu har flertal. 

Ukraines næststørste parti er pro-russisk

Folkets Tjener er ikke det eneste parti, der kom ind over spærregrænsen. Også det prorussiske parti Oppositionsplatformen – For Livet klarede skærene. Med 13 procent af stemmerne er de Ukraines andet største parti. 

Spærregrænsen er på fem procent, og blot tre andre partier end de to nævnte er kommet ind. Det drejer sig om Fædrelandet med 8 procent, den tidligere præsident Petro Porosjenkos parti Europæisk Solidaritet med 8 procent og partiet Stemme, der fik næsten 6 procent af stemmerne. 

I de besatte områder i Østukraine har det ikke været muligt at stille op. De pladser til parlamentet er derfor blevet suspenderet under valget. I alt stemte 49,84 procent af ukraineren ved valget.