Oligarken Ihor Kolomojski gør et sidste forsøg på at ødelægge planerne om en banklov, der vil forhindre ham i at få PrivatBank tilbage. 

Det er ingen hemmelighed, at Ukraine særligt i denne tid har brug for det 8 milliarder dollar lån fra den Internationale Valutafond (IMF), som de er blevet stillet i udsigt. For at få det var et af kravene, at en ny landreform blev presset igennem.

Efter at have gennemgået ikke mindre end 4000 ændringsforslag, kunne det ukrainske parlament for en uge siden løfte sløret for den nye landreform. De 4000 ændringsforslag har blokeret stort set alt andet arbejde i det ukrainske parlament siden årsskiftet.

Et andet krav til ukrainerne er den nye banklov, som skal forhindre den svindelmistænkte oligark, Ihor Kolomoisky, i at få PrivatBank tilbage. Den lov er godt under vejs, men er nu blevet forsøgt blokeret på samme måde som landreformen – med ændringsforslag.

Faktisk hele 13.000 ændringsforslag. Det skriver Kyiv Post.

Parlamentet stemmer fortsat for

Det er få parlamentsmedlemmer, der prøver at stritte imod. Pt. er størstedelen af parlamentet for den nye banklov – dels præsident Zelenskijs parti Folkets Tjener, der har absolut flertal i parlamentet, men også flere af de små.

De tæller blandt andet partiet Holos (Stemmen) og Europæisk Solidaritet, altså den forrige præsident Porosjenkos parti. Partierne er forenede lige nu på grund af den igangværende COVID-19-krise.

Hvis ikke Ukraine får de otte milliarder dollars, som IMF lover dem i låneaftalen, så ser det skidt ud for landet, der risikerer at må forsømme sine betalinger. Flere har lavet estimater på, hvor meget den ukrainske økonomi mister i volumen.

De mest optimistiske scenarier siger fire procent.

Balladen om PrivatBank

Den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016, da bankens to ejere Ihor Kolomojski og Gennadiy Boholyubov blev beskyldt for at have svindlet for omkring 5,5 milliarder dollar af kundernes penge.

De to ejere har siden forsøgt at få banken tilbage eller sikre en kompensation. IMF vil være sikre på, at det ikke sker, før de låner landet penge, så et eventuelt lån ikke blot bliver brugt på at sikre en kompensation til de to tidligere ejere.

Der er rejst sager imod Boholyubov og Kolomojski i Israel, Cypern, Storbritannien, Schweiz og Ukraine.