Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Den tidligere ejer af PrivatBank, oligarken Igor Kolomojski, skal i retten i London tiltalt for svindel. 

Den tidligere ejer af PrivatBank, Igor Kolomojski, menes at have svindlet sin bank for 5,5 milliarder dollars i samarbejde med forretningspartneren Hennadij Boholyubov. I alt er de to personer samt seks virksomheder sagsøgt for 10 milliarder dollars.

Ifølge PrivatBank, der er har rejst sagen, kan retssagen begynde næste år. PrivatBank er overbeviste om, at de kan hente 3 milliarder dollars hjem på retssagen, skriver Reuters britiske side.

Kolomojski fortsætter dog kampen i hjemlandet Ukraine, hvor han lige nu kæmper imod en lov, der vil forhindre ham i nogensinde at blive ejer af PrivatBank igen, sådan som han ønsker det.

Kolomojski-loyale medlemmer af parlamentet har blokeret den nye lov, der i folkemunde bliver kaldt for anti-Kolomojski-loven, ved at foreslå 16.000 ændringsforslag, som parlamentet ifølge loven skal gennemgå.

Nødvendigt for IMF 

Bankloven er et af to stykker lovgivning, som den Internationale Valutafond har krævet, at Ukrainerne gennemfører, hvis de vil have det lån på 8 milliarder dollars, som de har forhandlet sig frem til.

Lånet er blevet særligt aktuelt nu, hvor der er grimme udsigter for både den ukrainske økonomi og verdensøkonomien.

Forleden blev den nye landreform, som er den anden lov, IMF kræver, gennemført. Loven blev ikke så vidtrækkende, som den var tiltænkt i første udkast, men ikke destomindre er den nu en realitet.

Ukraine vedtager ny landreform: Frygt for at oligarkerne tager over

PrivatBank

Den ukrainske bank Privatbank blev nationaliseret i 2016, da bankens to ejere Ihor Kolomojski og Gennadiy Boholyubov blev beskyldt for at have svindlet for omkring 5,5 milliarder dollar af kundernes penge.

De to ejere har siden forsøgt at få banken tilbage eller sikre en kompensation. IMF vil være sikre på, at det ikke sker, før de låner landet penge, så et eventuelt lån ikke blot bliver brugt på at sikre en kompensation til de to tidligere ejere.

Der er rejst sager imod Boholyubov og Kolomojski i Israel, Cypern, Storbritannien, Schweiz og Ukraine.