Foto: city.kharkov.ua

Lviv er ofte i folks tanker, når de tænker outsourcing til Ukraine, men i Kharkiv er de i gang med en etablere en erhvervspark, og har fået den første store kunde. 

Den kinesiske televirksomhed ZTE Corporation har netop underskrevet et samarbejde med Ecopolis HTZ-projektet i Kharkiv, der er en erhvervspark drevet af DCH Group af Oleksandr Yaroslavsky. ZTE Corporation bliver den første virksomhed i zonen, som har store ambitioner om at tiltrække flere virksomheder.  

“Du er den første i udviklingen af Ecopolis HTZ teknologi-området. Jeg håber, at flere kinesiske virksomheder vil følge med, såsom for eksempel Alibaba Group,” lød det fra DCH i en udtalelse.  

Ifølge DCH skal den kinesiske virksomhed oprette et kontor, udviklingscenter og en reel produktion af udstyr til telefoner. Kharkivs borgmester Hannadiy Kernes var ifølge Interfax Ukraine til stede under underskrivelsen og sagde, at Kharkiv er klar til at implementere flere af de digitale idéer fra den kinesiske virksomhed i byen.

“Alle projekterne (i byen, red.) er spredt over flere områder. Vi vil gerne kombinere dem til et kompakt og strategisk centrum. Derfor er Ecopolis KhTZ-projektet inkluderet i byens udviklingsplan frem til 2030,” sagde borgmesteren til de fremmødte. 

Lviv løber ellers ofte med overskrifterne

Ofte er det den vestlige storby Lviv, der trækker overskrifterne, når der tænkes på outsourcing, og flere er derfor spændte på at se, hvad Kharkiv kan drive det til. Byen har stor industri, men vil nu også være med på teknologi-området.

“Det er en stor ære for ZTE at blive den første partner af Ecopolis HTZ.. Den centrale idé er udviklingen af effektiv og højteknologisk udvikling, og det er også hovedopgaven for ZTE i Ukraine og det globale marked,” sagde Xue Bin, der er vicepræsident i ZTE Corporation. 

Foto: city.kharkov.ua

Sidste år blev Kina Ukraines største handelspartner, hvis der kun kigges på lande. EU er samlet større. Kina står for samlet 10,6 procent af handlen. 

Kina er klar til at indtage Ukraine

Generelt er der en øget kinesisk interesse i Ukraine. Det har magasinet The Diplomat blandt andet skrevet om.  

“Ukraines mangfoldig interesse i Ukraine relaterer til dets strategiske lokation. Det er højattraktivt som et logistisk transitsted indenfor ‘Belt & Road’ (Kinas nye silkevej, red), der linker Kina med EU’s marked. Andre faktorer er de mange naturressourcer, muligheder for infrastrukturprojekter og landbruget,” lyder det i artiklen hos The Diplomat skrevet af eksperterne Valbona Zeneli, der er leder af den strategiske afdeling hos George C. Marshall European Center for Security Studies, og Natalia Haluhan, der er chefkonsulent hos det ukrainske National Institute for Strategic Studies. 

Kina har yderligere en interesse i Ukraine, da den gerne vil have fodfæste i regionen af geopolitiske grunde. Derudover har de interesse i at få fodfæste i den ukrainske forsvarsindustri, lyder det. 

Den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba har tidligere udtalt, at han mener, at Ukraine skal vende fokus mod Asien som fremtidens partner. 

“Jeg vil have Asien til at være heftigt til stede her, så Ukraine ikke kommer til at blive set som noget strandet mellem Vesten og Rusland,” sagde han.

Info om erhvervsparken

Ecopolis HTZ er et investeringsprojekt med DCH Group i ryggen. Erhvervsparken ligger i området omkring Kharkiv Traktor Fabrikken og har ambitioner om at blive et nyt erhvervscenter i verdensklasse med fokus på både produktion og udvikling. Ifølge DCH Group er der investeret mere end en milliard dollar i projektet, som vil skabe 10.000 jobs i udviklingen af parken, men der er ikke uddybende oplysninger om de tal. 

Parken får også et medicinsk center, et stort komplex for logistik og handel plus et område for landbrugsteknologi, uddannelse og udvikling.