Foto: PublicDomainPictures / Pixabay.com

En kinesisk fødevarevirksomhed investerer 335 millioner kroner i den Ukrainske havneby Mariupol. 

Havnebyen Mariupol, der ligger ved Azovhavet i det sydøstlige hjørne af Ukraine, får en ordentlig saltvandsindsprøjtning fra Kina. Den statsejede fødevarevirksomhed China Oil and Food Coorporation, COFCO, har nemlig planlagt en stor investering i byen.

Projektet skal putte 50 millioner dollars – eller 335 millioner danske kroner – i havnen. Investeringen kommer til at skabe 200 nye arbejdspladser, og underskriften er allerede sat på papiret. Det skriver Kyiv Post.

Aftalen er indgået mellem COFCO og havneselskaberne i Mariupol, og forhåbningen er, at det vil bringe nyt liv til landbrugssektoren i Azov-regionen ved at nedbringe prisen på logistik.

Kontroversielle Kina-kroner

Investeringen i Mariupol er langt fra den eneste, kinesiske selskaber står bag. Tidligere i år gav Kina et bud på luftfartsselskabet Motor Sich. Virksomheden har blandt andet artikler henvendt til militært udstyr.

Det fik flere af Ukraines vestlige støtter til at advare om, hvad konsekvenserne kunne være. Særligt Det Hvide Hus var skeptiske overfor forslaget og sendte sikkerhedsrådgiveren John Bolton til Ukraine for at advare imod forslaget.

“Vi planlægger at tale om et udvalg af transaktioner mellem Ukraine og Kina. Jeg vil ikke fokusere på en enkelt. Forsvars- og følsom teknologi burde ikke komme i hænderne på potentielle modstandere,” sagde John Bolton dengang til Evropeiska Pravda.