Ifølge flere eksperter er der et opgør på vej mellem Kina og USA over verdens ressourcer såsom sjældne mineraler. Ukraine har store forekomster, og det er muligt, at Kina vil være interesseret i at sikre sig de ressourcer.
Der er øget rivalisering mellem Kina og USA, og det er i større og større grad synligt på verdensplan, lyder det i en ny artikel af Financial Times. Mediet skriver, at Kina overvejer at svække USAs forsvarsindustri ved at sikre sig sjældne mineraler verden over, som USA så vil mangle. Der er blandt andet tale om højkvalitets jern, beryllium, zirconium, tantalum og meget andet, som der er store forekomster af i blandt andet Ukraine.
“Kina undersøger, om det kan skade amerikanske forsvarsentreprenører ved at begrænse forsyninger af sjældne jordarter, der er kritiske for industrien,” skriver Financial Times.
Bloomberg skriver også i en ny artikel, at disse sjældne mineraler er vigtige, da de spiller en stor rolle i udviklingen af elektronik, batterier og motordele. Ifølge mediet så udvandt Kina 140.000 tons af disse sjældne mineraler i 2020, mens USA kun udvandt 38.000 tons.
“Kina kontrollerer markedet og kan afbryde leveringerne, hvis det ønsker, hvilket ville skabe en krise, ligesom det gjorde for Japan for mere end ti år siden. Det er et skridt, som regeringer og virksomheder ikke ønsker at se blive gentaget. Financial Times rapporterede… at kinesiske embedsmænd undersøgte, hvor alvorligt forsvarskontrakter i USA og Europa ville blive påvirket, hvis Kina begrænsede forsyningerne, hvilket indikerer, at landet overvejer muligheder i tilfælde af, at en handelskrig forværres mellem Kina og USA,” skriver Bloomberg i en analyse af situationen lige nu.
Ukraine er vigtig i denne strid
Ukrainenu har tidligere skrevet omkring, hvordan Kina er blevet Ukraines største handelspartner, og hvordan USA i stigende grad er bekymret over Kinas indflydelse i landet, som blandt andet kom til udtryk med opkøbet af virksomheden Motor Sich. Der er også god grund til, at USA er bekymrede, da Ukraine har mange sjældne mineraler.
“Ukraine har betydelige reserver af ikke-jernholdige og sjældne jordmetaller, herunder unikke aflejringer af beryllium, zirconium, tantal og et kompleks af phosphor sjældne jordarter og malmer af sjældent metal. Ukraines bekræftede reserver af lithium er de største i Europa. Landet har også en reel mulighed for at komme ind på det globale marked med rene og ultrarene metaller som gallium, indium, thallium, bly og tin,” skriver Miningworld.
“Ukraine har bare brug for at udnytte sine mineralressourcer for at trives. For at dette kan ske, er der behov for nye teknologier og store investeringer, som kan blive de virkelige drivkræfter for den ukrainske økonomi… Ukraine udvikler sit råmaterialepotentiale ensidigt. Et begrænset udvalg af mineraler, der anvendes i kuld-jernmalm-stålkæden. Industrien har stadig uudnyttede reserver af sjældne jordarter, som er intakte,” skriver mediet.
GMK Center skriver, at Kina i 2019 købte mere end en tredjedel af Ukraines salg af mineraler, hvor en stor del er jern af høj kvalitet. Det er muligt, at Kina på et tidspunkt vil forsøge også at få skubbet gang i udvindingen af de sjældne mineraler i Ukraine.
Ukraine vil samarbejde med EU
Det er uklart, hvor konkret interessen for Ukraines sjældne mineraler er i Kina, og om der sker opkøb af Ukraines forekomster. Dog er det sikkert, at Ukraines sjældne mineraler er vigtige for industrien. Beryllium, som Ukraine har meget af, bruges for eksempel i udviklingen af gyroskoper, fjedre, elektriske kontakter, punktsvejseelektroder og ikke-gnistende værktøjer. Det bruges især meget i luftfartsindustrien. Lithium bruges i batterier, og zirconium bruges i blandt andet rør, varmevekslere, stållegeringer, mursten, keramik, slibemidler, lyspærer og nogle deodoranter.
“Ukraine er en sjælden metalprovins: de genvindelige ressourcer med sjældent metal er de største i Europa. Det vigtigste er det ukrainske skjold med sine 22 sjældne metalformationer. De mest unikke og store er sådanne aflejringer: Perha med beryllium; Azov med zirconium og sjældne jordarter; Polokhivka, Stankuvate og Shevchenko med lithium; Mazurivka med malm med tantal-niobium-zirconium. Ukraine er også en stor titanium- og zirconium-provins, hvor Malyshivka og Volyns grupper af komplekse aflejringer af sedimentær type udnyttes,” skriver World Data Center’s National Atlas of Ukraine.
Så sent som i november 2020 har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal dog slået fast, at Ukraine gerne vil samarbejde med EU om udviklingen af flere sjældne mineraler.
”Vi overvejer muligheder for i fællesskab at udvikle med EU tilgange til at udnytte Ukraines potentiale i udvindingsindustrien for at hjælpe EU med at samarbejde om at opbygge globalt konkurrencedygtige værditilvækstproduktionskæder i Europa. Vi kunne overveje at bygge et anlæg i Ukraine til produktion af batterier til elektriske køretøjer eller produktion af elektriske busser, som kunne leveres til europæiske lande og andre verdensmarkeder,” sagde Sjmygal ifølge mediet verietyinfo.com.