Foto: Jasmin Sessler / Pixabay.com.

Aktivister i Ukraines andenstørste by har afholdt en march for LGBT-rettigheder for første gang i byens historie. 

Rettigheder for homoseksuelle er under pres i store dele af Østeuropa,men der er også lyspunkter. I Kharkiv, Ukraines andenstørste by, har aktivister for første gang afholdt en march for LGTB-rettigheder.

Flere tusinde støtter troppede op for at vise opbakning til sagen, heriblandt flere diplomater fra Tyskland. Men alle var ikke lige begejstrede for tanken om KharkivPride, som marchen hedder.

Undervejs blev paraden angrebet af voldelige grupperinger. De blev dog mødt af et stort politiopbud, skriver Kyiv Post. Ifølge avisen blev 17 overfaldsmænd tilbageholdt, imens der blev åbnet to sager.

Politisk modstand

Også fra byens politiske landskab har der været modstand imod paraden. En underskriftsindsamling med over 5000 underskrifter tvang Kharkivs byråd til at diskutere, om tilladelsen til marchen skulle fjernes.

Blandt andet så byens borgmester helst ikke at marchen blev til noget og truede med at tage forslaget med en tur i retten. Det blev dog ikke til noget, og Kharkiv Pride kunne afholdes med succes og 2000 deltagere, skriver Kyiv Post.