Photo by Arnaud Jaegers on Unsplash

Kiev: Ligesom i Danmark er der i Ukraine mange kendisser, der kæmper om en plads i parlamentet. Blandt andet en del komikere, der stiller op for præsidentens nye parti.

 

Ukraine valgte i marts komikeren og skuespilleren Volodimir Zelenskij som deres nye præsident. Han var før valget mest kendt for sin rolle i tv-serien “Folkets Tjener”, der handler om en historielærer, der ender med at blive præsident efter en video går viralt på de social medier, hvor han kritiserer de “korrupte” ukrainske politikere.

Nu ser det ud til, at der er flere komikere og andre kendisser, der også kan komme ind i ukraines parlament. Det skyldes blandt andet Zelenskijs nye parti Folkets Tjener har en hel del ny ansigter opstillet og flere komikere iblandt. 

Der er blandt andet tale om komikeren Juri Koriavchenkov, der mest er kendt for sin rolle i en serie, hvor også Zelenskij er med. En anden er komikeren Serhii Sivokho, der også er en nær ven af Zelenskij og opstiller for præsidentens parti. 

Vil hjælpe folket

Serhii Sivokho har fortalt det ukrainske medie Kyiv Post, at han ser frem til, at “få muligheden for at hjælpe min hjemegn”. De to komikere er langtfra de eneste kendisser i Ukraine, der har fundet vej til stemmesedlen, der også tæller atleter. 

Blandt andet stiller bryderen Zhan Belenuik op for Folkets Tjener. Han er blot 28 år og vandt i 2016 sølv ved de olympiske lege i Rio de Janeiro. Belenuik har gjort det klart, at han stiller op for bekæmpe korruptionen i Ukraine, som også er en af de store valgløfter for partiet. 

Fodboldspillerne Artem Fedetskyi, der spiller i den bedste ukrainske liga og har fået 53 kampe for det ukrainske landshold, stiller også op. 

Rockstjerne stiller op

Selv om de alle er kendte ansigter i Ukraine, så slår de ikke rockstjernen Svyatoslav Vakarchuk, der er forsanger i bandet Okean Elzy, der er et af ukraines ældste og mest kendte bands. Han har startet sit eget parti og står i meningsmålingerne til at komme ind med seks til otte procent af stemmerne. Han bruger blandt andet koncerter til at promovere partiet og får på den måde mulighed for at nå en stor gruppe mennesker. 

Foruden Svyatoslav Vakarchuk er der også en række andre kendte i Ukraine, der stiller op. Både musikere, komikere og kendte mennesker fra tv-skærmene er at finde på stemmesedlen. Antallet af kendte, der stiller op til valget søndag den 21 juli er højere end førhen, men det er langt fra et ukendt fænomen i Ukraine.