Foto af Ricardo Gomez Angel hos Unsplash

Efter regnen har stået ned i stænger igennem maj, kan landmændene glæde sig over udsigten til en god høst. 

Den sidste vinter bragte ikke meget nedbør med sig, hvilket gav flere landmænd rynker i panden. Til gengæld har det været et vådt forår, og det kompenserer for den tørre vinter, vi har haft.

Ifølge Ukrainian Gran Association vil den seneste måneds regn øge produktionen af korn, grøntsager og oliefrø med fire procent. Det skriver James Brooke fra Ukraine Business News i hans daglige opdatering.

Ifølge det ukrainske ministerium for landbrug stiger korneksporten også med 16 procent. Det er særligt Kina, der får glæde af den ukrainske korn, efter de skar ned for importen af amerikansk korn.

Danskerne kommer efter den sorte jord

Landbrug er en af de sektorer i Ukraine, hvor danske virksomheder er mest aktive. Jorden i Ukraine er nemlig meget bedre end en del af den jord, der kan findes andre steder på kloden.

Ukraine besidder nemlig en tredjedel af verdens sortjord – en type jord, der kun findes på tidligere prærie- og steppeområder i Eurasien, Nord- og Sydamerika. Jorden menes at være opstået steder, hvor der har været beplantning med et dybt rodnet i flere tusinder af år.

Det giver jorden et hørt indhold af humus, der er dødt organisk væv, som blandt andet hjælpe med at holde på jordens næringsstoffer, hvilket gør den ukrainske sortjord til en af de mest fertile underlag i verden.

Loven står i vejen for investeringerne 

Siden Sovjetunionen brast sammen i 1990’erne og tidligere Sovjetrepublikker skulle finde sig selv i en ny virkelighed, har Ukraine haft et forbud mod salget af landbrugsjord, der har fastholdt den ukrainske jord i små lodder.

Ifølge IMF, Verdensbanken og et væld af andre eksperter, har det sat en effektiv stopklods i investeringerne i det ukrainske landbrug. Det har også gjort det til et af de to store elementer i en lang, politisk strid om et lån fra IMF, som Ukraine har været meget afhængige af.

Derfor har Ukraine også vedtaget en ny lov om landbrugsjord, som fra 2021 skal gøre salg af landbrugsjord muligt igen. Det er ikke den helt store liberalisering, som mange håbede på, men bliver loven implementeret, er det et godt skridt på vejen.