Foto: Pixabay

De ukrainske ministre har vedtaget et sæt nye stramninger af karantænen, som vil komme i spil fra lørdag. Her er et overblik.

Fra lørdag og frem vil der gælde nye karantæneregler i Ukraine, hvor politikerne lige nu forsøger at gå balancegang mellem at lave en skrap nok karantæne til at stoppe smitten, men mild nok til ikke at skade økonomien for meget.

Hidtidige forsøg har ikke virket. Senest kom en weekendkarantæne ikke rigtigt fra jorden, da der var modvilje imod implementere den blandt borgmestre og myndigheder. Siden har forskellige karantæner været diskuteret.

De nye karantæneregler er en tilføjelse, og de vil ikke medføre at nogen af de gamle regler forsvinder. Der er stadigvæk krav om at have maske på i bussen og metroen, ændrede åbningstider og så videre.

Nye regler

Fra den 19. kommer der nye stramninger, skriver Unian. Det drejer sig om forbud mod offentlige begivenhede, restaurantsbesøg efter 23.00 (Betaling skal ske senest klokken 22.00).

Nytårsaften er dog en undtagelse. Her må barer og restauranter holde åbent til klokken 01.00. Religiøse events bliver forhindret, med mindre der er plads til social distancering (1 person per 5 kvadratmeter).

Samme regel gælder for museer, gallerier og lignende. Her er det dog maksimum en person per 10 kvadratmeter.

Smittetallet ser godt ud

Antallet af registrerede smittede har set godt ud de sidste dage. Det går i hvert fald nedad, men det er selvfølgelig behæftet med en vis usikkerhed, særligt på grund af det lave antal af tests.

Den 14. december blev der registreret 8416 nye tilfælde af sygdommen. Blandt dem arbejder 447 personer i sundhedsvæsenet. 233 patienter døde, 16.150 kom sig og 1479 blev indlagt på hospitalet.

55.586 personer blev testet, hvilket vil sige at omtrent 1/7 er smittede. Sammenlignet med andre lande er positivandelen meget høj, hvilket kan give mistanke om, at Ukraine tester færre, end det er nødvendigt for at give et retvisende tal.