Foto: Martin Sanchez hos Unsplash.

Ukrainerne er pressede økonomisk på grund af corona-krisen og langt de fleste tror, at det værste stadig er foran Ukraine. 

En ny undersøgelse lavet af Kyiv International Institute of Sociology, KIIS, viser, at de økonomiske kvaler hos ukrainerne stiger og stiger. I løbet af karantænen har mange ukrainere været sendt midlertidigt hjem fra arbejde, mens andre helt har mistet jobbet, og det kommer nu til udtryk. Færre ukrainere har penge til dagen og vejen.  

Undersøgelsen, der er lavet på basis af 2.000 interviews fra den 24. maj til den 4. juni, hvor karantænen stadig var hård, viser, at andelen af personer, der angiver at have råd til mad, men har svært ved at finde penge til tøj, er steget i alle Ukraines regioner. I den vestlige del af landet er andelen steget fra 35,5 procent, i perioden før, til 36,5 procent, mens tallet er steget fra 33,1 procent til 35,6 procent i den centrale del af landet. 

I den sydlige del af landet er antallet steget fra 32,6 til 36,4 procent, mens det er højest i den østlige del af Ukraine, hvor antallet er steget fra 34,2 til 40,9 procent. På samme måde er antallet af personer, der angiver at have en fin økonomi til det basale, men som ikke har råd til luksusvarer, også steget meget. Her er andelen i den centrale del af Ukraine for eksempel steget fra 29,3 procent til 37,1 procent. Tallene viser også, at det især er kvinder og de ældre, der har problemer med økonomien i løbet af corona-tiden. 

I alt svarer 12,1 procent af de adspurgte på tværs af landsdelene, at de ikke har råd til mad, mens 36,8 procent har råd til mad, men ikke nødvendigvis nok penge til at købe tøj. Blot 1,7 procent angiver, at de kan købe, hvad de har lyst til. 

Zelenskij mister opbakning

Der er ingen tvivl om, at corona-krisen har ramt erhvervslivet og befolkningerne hårdt i stort set alle lande. Ukraine er ingen undtagelse, og det er svært at vide, hvornår verden igen er på den anden side. I Ukraine har præsidenten Volodimir Zelenskij tegnet landets kurs ud af krisen, og han var blandt andet med til at lukke tidligt ned. I dag har Ukraine over 66.000 smittetilfælde, men det er stadig langt færre end andre lande, hvilket dog til dels kan skyldes, at der testes meget lidt i Ukraine. 

En undersøgelse lavet af KIIS viser, at der i den ukrainske befolkning stadig er nogen opbakning til præsidentens håndtering af krisen, selv om opbakningen har fået et knæk siden corona-krisen indtraf. Da corona-krisen ramte Ukraine i marts var opbakningen til Zelenskij på 52 procent, mens den i juni var 38 procent, og dermed var der for første gang i præsidentens periode en overvægt af personer, der er imod hans arbejde. 

Samme tendens ses, når det kommer til de adspugtes tillid til ministerne og parlamentet i Ukraine. 63 procent mener også, at Ukraine endnu ikke har set det værste til krisen, og at epidemien vil blive værre i den næste tid. 18 procent tror, at det værste er ovre.