Træer, buske og blomster er ved at springe ud i Kyiv, men foråret må vi vente med at nyde. I hvert fald udenfor - sådan lyder det fra præsident Volodimir Zelenskij. Foto: Emil Filtenborg.

Corona-restriktionerne i Ukraine er skrappere end i Danmark, og nu ser det ud til, at vi kan få glæde af dem helt indtil september. 

Maskepåbud i offentligheden, lukkede caféer og barer, ingen offentlig transport. Den ukrainske regering har taget corona-truslen alvorligt og strammet skruen om befolkningen, hvis frihedsrettigheder er blevet midlertidigt indskrænket som i andre lande.

På et møde i parlamentet har premierminister Denis Sjmygal ifølge Ukraine Business News nu lagt op til, at restriktionerne kan komme til at følge os helt til september, selv om der også lægges op til, at ukrainerne kan vende tilbage til arbejdet efter ferierne i maj.

De nuværende karantæneregler kommer med en anderledes udfordring i Ukraine, end vi kender det fra Danmark: Ukrainerne har simpelthen ikke råd til at blive hjemme fra arbejde – det er det sociale sikkerhedsnet ikke stærkt nok til.

Tiltagene virker

Umiddelbart ser det ud til, at tiltagene virker. Der er i skrivende stund 1668 bekræftede tilfælde og 52 dødsfald. Dog er der også et stort mørketal at tage højde for – dog melder ingen medier endnu om overfyldte hospitaler.

Dog bliver påsken anderledes for ukrainerne i år. Præsident Zelenskij har mødt hovedet for den ortodokse kirke i Ukraine for at diskutere, hvad der skulle gøres ved påsken, skriver Unian.

“Bønner og kirketjeneste skal tage plads i disse dage, så medlemmerne af vores religiøse samfund kan se dem på live streams, mens de bliver hjemme,” siger kirkeoverhovedet, Epiphanius.