Foto af Hakan Nural hos Unsplash

Efter nogle dage med relativt afslappede karantæneregler, kommer der igen stramninger fra i morgen.

Fra næste uge bliver karantænen i Ukraines hovedstad Kyiv en smule strammere. Formelt set går byen nemlig fra at være i den gule zone til at være i den orange zone i det format, den ukrainske regering kalder den adaptive karantæne. Det skriver Unian.

Stramningerne kommer, fordi det simpelthen er for svært at holde smittetrykket i Kyiv nede. Dels, fordi det er en millionby, men også fordi folk rejser til og fra byen fra de andre regioner i Ukraine.

Det betyder, at der fortsat ikke vil være store begivenheder med mere end 220 mennesker og en person per 10 kvadratmeter. Vandrehjem skal holde lukket, men hoteller må fortsætte. Der er restriktioner på, hvor store skolehold på være.

Træningscentre må også kun holde åbent under visse forhold, og halvdelen af sæderne i den offentlige transport skal være tomme. Det er dog endnu uvist, hvor uhøjtideligt reglerne bliver taget, og hvad det betyder i praksis.

Vaccinen begynder i denne weekend

Ifølge sundhedsministeriet skulle vaccinationerne imod coronavirus begynde i denne weekend. Egentlig var målet, at vaccinationerne skulle starte den 15. februar, men der var nogle tekniske udfordringer, der skulle udbedres.

Vaccinerne kommer fra en blanding af vestlige virksomheder og en enkelt kinesisk vaccineproducent. Landet har tidligere haft lidt problemer med at skaffe vaccine-doser, men det går den rigtige vej.

Blandt andet har de fået en del vacciner fra COVAX, de har fået lov til at købe overskydende vacciner fra EU-lande, og så har de selv købt nogen af blandt andet en kinesisk virksomhed, Sinovac Biotech.

Ukraine har afvist at bruge den russiske vaccine, Sputnik V, af politiske årsager. Den russiske vaccine er dog blevet anerkendt som både effektiv og sikker.