Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Den ukrainske præsidents planer om et statsejet flyselskab er mere konkrete, end man først skulle have troet, men har Ukraine brug for det?

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij er en mand med ambitioner. Siden han vandt præsidentvalget sidste år har han sat skub på flere reformer og for nyligt luftede han så ofte ambitionerne om at oprette et statsligt flyselskab, som skal være på niveau med “Turkish Airlines eller Singapore Airlines”

Det er et ambitiøst mål, da Turkish Airlines for eksempel har over 360 fly og flyver til mere end 120 lande, mens Singapore Airlines har omkring 137 fly og flyver til 62 destinationer. Zelenskijs udtalelser kan derfor virke luftigt og mere som en drøm end noget reelt, men ifølge en artikel i det ukrainske medie 112, så er planerne faktisk konkrete, selv om det virker noget usandsynligt, at de kan realiseres økonomisk.

“Staten er klar til at sende penge til dette,” udtalte Zelenskij ellers tidligere om idéen om at etablere flyselskabet ifølge Ukrinform

Der er ikke meget at tjene

Præsidentens udtalelser kommer efter, at det ukrainske flyselskab Antonov har stor succes med sine fragtfly, som er verdens største, i løbet af corona-krisen. Prisen for at transportere gods via fly er eksploderet og er kommet Antonov til gode. Førhen var prisen cirka fire dollar for et ton, men er nu helt op til 18 dollar. Det skriver Avianews

Præsidenten vil have, at staten køber dets fly af Antonov Airlines, og ifølge Zelenskij skulle den del allerede være på plads. Ifølge journalisten Anna Peshkova fra mediet 112 er planerne også mere konkrete, end man skulle tro. Peshkova har skrevet dybdegående om flysektoren i en længere periode. Den ukrainske minister for infrastruktur Vladyslav Krykliy har meldt ud, at regeringen allerede har aftalt købene med Antonov Airlines, og at de ukrainske ambitioner handler om passagertransporten. 

“Med den globale pandemi er det blevet klart, at hvis ikke et ukrainsk selskab evakuerede vores borgere, så ville staten være helt isoleret, og vores borger ville skulle blive i Kina,” sagde Serhiy Kyrylenko, der er ekspert i infrastruktur til 112

Derudover slår mediet også fast, at Ukraines produktion kan få gavn af et statsligt selskab. Ukraine er et af få lande i verden, der har teknologi til at bygge fly, men sektoren har haft svære tider i de seneste år, og der er ikke blevet bygget større fly i Ukraine i over fem år. Argumentet er derfor, at et statsligt selskab kan ændre på det og genstarte sektoren, som vi komme Ukraine til gode med både politiske og økonomiske fordele. 

Økonomien halter

Så langt – så godt. Men det store spørgsmål er så, hvor pengene skal komme fra. Ukraine International Airlines, UIA, er det største flyselskab i Ukraine og har haft store økonomiske problemer over flere år, som skaber tvivl om, hvorfor et statsligt selskab vil kunne gøre det bedre. Flere gange har UIA, der er ejet af oligarken Ihor Kolomojski, været på randen af konkurs, og der har været problemer med at betale lønninger flere gange. Selskabet har bedt staten om hjælp, og corona-krisen har helt sikkert ikke hjulpet. UIA står for cirka 60 procent af lufttrafikken i Ukraine, ifølge flere medier. 

Ifølge journalisten Anna Peshkova fra 112 har den ukrainske stat ikke nogen hensigter om at opkøbe UIA og drive det videre, men i stedet at bygge nye fly og skabe et konkurrence dygtigt selskab. Ifølge 112s kilder er Antonov dog langt fra klar til at kunne producere disse fly på nuværende tidspunkt, og prisen vil være omkring 206 millioner kroner per fly. Det er tvivlsomt om den ukrainske stat har økonomien til – især i disse tider. 112 henviser til, at den ukrainske stat ikke kunne finde midlerne til blot at købe to fly fra Antonov Airlines tilbage i 2006 til 2009, da staten ville købe fly til transport af landets politikere. 

En anden mulighed er at leje flyene, men ifølge 112 viste det sig under tidligere regeringer at være dyrere end at låne pengene til et køb. 

Er der et marked

Selv om den ukrainske præsident har talt om, at selskabet skal være som Turkish Airlines eller Singapore Airlines, så ser det ud til, at selskabet skal have fokus på indenrigsrejser. Det vil kræve store investeringer i landets lufthavne, lyder det fra 112, som peger på, at behovet for indenrigsfly i Ukraine er relativt lav. Ifølge mediet kommer blot 10 procent af de ukrainske flyselskabers indtægter fra indenrigsflyvninger, og selv om det marked eventuelt kan vokse, så har 112 svært ved at se, at det kan blive rentabelt. 

“Etablering af produktion og købet af fly er kun den ene halvdel af problemet. Vi skal ikke glemme reparationer af fartøjerne. Piloter og stewardesser, der skal gennemgå krævet træning, skal modtage omkring 15 millioner dollar om året. Luftnavigation koster omkring 1.000 dollar i timen. Der er også udgifter til lufthavne, der er alt fra 6.000 til 25.000 dollars per fly. Banker og bureauer tager kommission for at sælge billetter…,” skriver journalisten, der henviser til, at Volodimir Omelyan, der er tidligere minister for infrastruktur, regner med, at den samlede pris kan løbe op i 10 milliarder dollar. 

I perioden 1992 til 2002 havde Ukraine faktisk et statsejet flyselskab, der hed Ukraine Airlines, men som gik konkurs og i sine sidste leveår kun havde ganske få fly.