Der venter et stort genopbygningsarbejde i Donbass-regionen, og her kan danske virksomheder komme til at spille en rolle. Det hele er dog usikkert præcis, hvad der vil ske.
Ukrainenu har tidligere beskrevet de store omkostninger, som krigen i den ukrainske Donbass-region har kostet og koster Ukraine. I øjeblikket forsøger den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij at skabe fred med separatisterne og Rusland, og hans mål er at genforene den besatte del af Donbass-regionen med Ukraine på sigt.
Forskellige estimater peger på, at den ødelagte Donbass-region, hvor der har været krig siden 2014, koster mellem 75 til 150 milliarder kroner at genopbygge. Her er det især infrastruktur og bygninger, som skal genrejses. EKF, der er et dansk eksportkreditinstitut, vurderer, at det kan være interessant for danske virksomheder at tage del i det arbejde, men det er for tidligt at sige, lyder det fra Niels Dall-Hansen, seniorananalytiker hos EKF.
“Det er nok meget langt ude i horisonten, men hvis det sker, så vil vi helt sikkert kigge på hvordan EKF kan hjælpe til,” lyder det fra Niels Dall-Hansen.
“Om end det er positivt, at der er åbnet op for fredsforhandlinger med Rusland, så er det ikke vores forventning, at der sker noget på den korte bane. Så lige nu, er det lidt spekulativt at forholde sig til,” siger han.
Dansk Industri ser også potentiale
Det er ikke kun EKF, der potentielt kan se danske virksomheder spille en rolle i genopbygningen. Det kan Dansk Industri også. Der peger Peter Bay Kirkegaard, der er senior chefkonsulent hos Dansk Industri med speciale i Ukraine, dog også på, at det er for tidligt præcist at sige, hvilken rolle danske virksomheder kan komme til at spille.
“Det er for tidligt. Vi har tidligere set med krigene i Libyen og Irak, at der fra politisk side bliver slået på, at nu er der åbnet, og der er brug for genopbygning. Dog er der også en del sanktioner mod disse lande, som gør det svært at være sikker på den finansielle stabilitet,” siger Peter Bay Kirkegaard.
“Det er selvfølgelig klart, at hvis det bliver Ukraine, som skal stå for genopbygningen, så sliver det lettere for danske virksomheder. Jeg tænker, at det nok mest er de større og allerede etablerede virksomheder i Ukraine, som kan komme til at spille en rolle, men det må tiden vise,” siger Peter Bay Kirkegaard, der slår fast, at det stadig er spekulation.
International hjælpepakke
Tidligere har den ukrainske præsident åbnet op for, at de ukrainske oligarker skal spille en rolle i genopbygningen, men det er også muligt, at udenlandske aktører kommer til at få del i arbejdet. Præcist hvor meget og hvordan er dog stadig uvist.
I 2014 opgjorde den ukrainske regering omfanget af den ødelagte infrastruktur i den besatte Donbass-region. De opgjorde det til, at 11.000 bygninger er ødelagte.
“Hvis der kommer en hjælpepakke fra international side til genopbygningen, så vil vi nok se på, hvordan vi i EKF kan hægte os på. For eksempel hvis EU eller en multilateral institution som Verdensbanken eller den Europæiske Investerings Bank vil lave et program, vil det helt sikkert have interesse for dansk eksport, hvor EKF så kan give garantier eller lån,” siger Niels Dall-Hansen.
Ifølge regeringens undersøgelse fra 2014 er 4.500 lejligheder, 217 uddannelsesfaciliteter, 45 helbredsfaciliteter, 51 sports- og kulturfaciliteter, 81 administrationsbygninger, 14 handelsbygninger og 132 industrielle anlæg ødelagt i Donbass. Derudover anslog den ukrainske regering, at det er nødvendigt at lave 5.000 reparationer af energi, vand og varmesektoren i regionen plus 1.500 reparationer af infrastrukturen.