Træning af det lokale samfund i håndtering af konflikten i den østlige del af Ukraine. (Pete Muller for DDG)

Krista Zongolowicz er landechef for Dansk Flygtningehjælp i Ukraine, og hun mener, at Ukraine endnu har til gode at se resultater fra den nye præsident. Det ændrer dog ikke på, at Ukraine er meget mere end krig og konflikt. 

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til Krista Zongolowicz, der er landechef for Dansk Flygtningehjælp i Ukraine. Hun forsøger at forbedre forholdene for de mange mennesker, der er påvirket af krigen i Donbass-regionen. Krigen brød ud i 2014, da russisk støttede separatister løsrev dele af regionen, og den har kostet mere end 13.000 mennesker livet ifølge FN. 

Hvad er den vigtigste ting, der er sket i Ukraine i 2019 ifølge dig? 

Det er den nye regering. Valget af den nye præsident efterfulgt af parlamentsvalget er bestemt den vigtigste nationale begivenhed. Mens de reelle og fulde virkninger af denne regering stadig mangler at ses, har der været en ændring i tonen siden valget. Fra Dansk Flygtningehjælps og Dansk Demining Groups (der hjælper med at fjerne miner i Ukraine, red.) perspektiv er de vigtigste aspekter dem, der vedrører den humanitære krise i den østlige del af landet. Meget af den tidligere regerings politik og lovgivning er oprettet i kølvandet på konflikten og er ikke blevet ændret i lyset af de forværrede situationer for dem, der bor i en krigszone, og af dem, der er fordrevet på grund af kampene. Hvis den nye regering virkelig virkeliggør en ny politisk vilje til at løse konflikten, vil arbejde for reintegration af landet og sikre de fordrevne og konflikt-berørte mennesker deres socioøkonomiske rettigheder, vil 2019 blive set som epokegørende.

Hvad vil du have, at folk fra Danmark skal vide om Ukraine?

Ukraine er et sikkert, smukt sted at besøge! Folk er ofte overraskede, da de forventer rækker af grå, sovjetiske boligblokke. Den type arkitektur findes stadig, men bycentret i Kyiv kan prale af charmerende facader fra det 18. og 19. århundrede og udsmykkede ortodokse kirker. Ukrainske byer er også fulde af hyggelige caféer med super kaffe, hipster “speakeasies” (en form for bar, red) med hjemmelavede vodka, mikrobryggerier og restauranter med meget moderne udgaver af det traditionele køkken.

Det vil være svært at opdage, at der er en konflikt i landet ved blot at besøge byer som Kyiv, Lviv og Odesa. Danmark har også et antal direkte flyafgange til Ukraine, der tager blot to timer. Kyiv er perfekt til en storbyferie!

Hvad tror du, at der vil ske i 2020?

Jeg mener, at krystalkuglen gik i stykker i 2014.