Julian Kondur kæmper for romaernes rettigheder i Ukraine. Privatfoto

Julian Kondur kæmper i Ukraine for bedre rettigheder for de mange romaer, som er i landet. Han mener, at landet er på vej i den rigtige retning.

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelse af året, der er gået, og hvad vi kan vente os i det næste. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til spændende personligheder.

I denne omgang er turen gået til Julian Kondur, der er aktivist med fokus på romaernes rettigheder og koordinator for organisationen Chiricli. Han har over de seneste år set, hvordan romaer er blevet angrebet og diskrimineret i Ukraine, hvor de blandt andet har svært ved at få personlige papirer, så de kan gå i skole og komme på hospitalet. 

På trods af angreb på romaerne hvert år synes Julian Kondur at se fremgang. 

Hvordan er 2019 gået for jeres arbejde?

På vores arbejdsområde – romaer og deres rettigheder – bør jeg fokusere på evalueringen af effektiviteten af ​​den nye Roma-integrationsstrategi, og hvordan den er blevet implementeret. Strategien blev foretaget i en synergi mellem relevante interessenter med alt fra lokale græsrødder, til nationale og helt op på internationalt niveau for at få det bedste resultat.  Blandt med med den parlamentariske komite om menneskerettigheder, FN’s organisation for kvinder i Ukraine, Europarådets kontor i Ukraine og Chiricli. Samarbejdet, der letter arbejdet for Roma-ngo’er og roma-mæglere er nu afsluttet, og vi kan nu tage resultaterne med videre til institutioner og andre interessenter, hvor vi i fællesskab vil udarbejde en ny politik for roma-integration i Ukraine. Det er et stort skridt. 

Hvad vil du gerne have, at danskerne ved om Ukraine?

Jeg vil gerne have, at det danske folk ved, at Ukraine er et godt land med en rig multikulturel historie og arv. Dertil at romafolket i Ukraine kæmper for ligestilling og retfærdighed.

Hvad vil 2020 bringe for jer?

2020 skal gerne bringe os nogle vigtige strukturelle ændringer i den etniske politik sådan generelt. Det er specielt fordi et nyt regerings agentur for etniske minoriteter og religiøse anliggender allerede er blevet godkendt af det ukrainske kabinet og vil blive oprettet i 2020. Det vil gøre vores arbejde meget lettere, og det er et stort skridt. 

Vi sigter også mod at integrere roma synspunkter og komponenter i dets arbejde gennem vores frontpersoner sammen med partnere, der tidligere har arbejdet med evalueringsrapporten og hele processen bag.