Oleksii er en af de mange musikanter i Ukraine. Foto: Stefan Weichert

Ukrainenu har mødt en af de mange musikanter i Ukraine. Han mener, at musikerne har det svært i landet, og han drømmer selv om at flytte til EU. 

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen kommet til 29-årige Oleksii, som Ukrainenu stødte på i Kyiv. Han arbejder som musiklærer på skolen Britannia i byen og spiller jævnligt små koncerter. Han spiller elektronisk guitar i et alternativt indie-band. 

Hvordan er det at være musikant i Ukraine?

Det er ret svært. Du skal være enormt god for at have nogen chance for at optræde nogen steder, da konkurrencen her i landet er rigtig høj. Der er så mange gode musikanter her, og det er jeg ikke sikker på, at omverdenen ved. Samtidig med den hårde konkurrence er der bare ikke ret meget arbejde at få, og tit er lønnen kun 800 UAH for en aften (cirka 200 kroner, red). Det er ikke særlig meget, og jeg ser en hel del, som har svært ved at klare den bare på musikken. Jeg har selv været så heldig at kunne undervise. 

Hvad er dine drømme?

Jeg har faktisk en højere uddannelse i klassisk guitar, men hvis jeg vil klare mig med det, så skal jeg til EU. Det er ikke muligt at leve af det i Ukraine. Jeg havde lyst til at tage afsted og prøve chancen, men jeg har brug for penge for at gøre det, så det duede ikke. I stedet har jeg skiftet over til elektrisk guitar og valgt at blive i Ukraine med min kæreste. 

Men vi snakker dog også om, at vi måske skal prøve lykkes i EU på et tidspunkt. Min kæreste er træt af det kolde Ukraine, så vi drømmer om Italien.

Du siger, at musikkerne har det svært i Ukraine. Kan du uddybe det?

Ja. Altså. Jeg skulle for eksempel rejse rundt på et cruiseskib og spille hele tiden for at få tingene til at løbe rundt, inden jeg fik et job som underviser. Som sagt betaler spillesteder ikke meget, og der er stor konkurrence. Jeg er selv heldig, da jeg fik jobbet som underviser, men jeg hører fra andre, at de har det svært, og at de er nødt til at tage et ekstra job. Tit giver de privatundervisning i musik, men de oplever tit af eleverne falder hurtigt fra, og de skal hele tiden finde nye.