Privatfoto: Pavlo Kutuev

Pavlo Kutuev mener, at valget af den nye præsident er det helt store i 2019 for Ukraine. Han håber på, at præsidenten kan opfylde sine løfter om fred. 

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelse af året, der er gået, og hvad vi kan vente os i det næste. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til spændende personligheder.

I denne omgang er turen kommet til eksperten Pavlo Kutuev, der er leder af afdelingen for sociologi på Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute. Han bliver ofte hevet ind som ekspert i ukrainske medier, når der skal gøres status på de ukrainske politikere. 

Hvad er den vigtigste ting, der er sket i 2019, ifølge dig? 

Den mest markante begivenhed i 2019 var Volodymyr Zelenskijs sejr ved præsidentvalget efterfulgt af en lige så imponerende succes for hans parti Folkets Tjener ved parlamentsvalget. Førstnævnte er særdeles spændende, da præsidenten indtil for nylig bare var en tjenestemand uden et registreret varemærke – uden nogen reel partiorganisation.

Disse begivenheder er vigtige, da de viste vælgers evne til fredeligt at fjerne de herskende politikere via lovlige og legitime afstemningsprocedurer. Tidligere præsident Petro Porosjenko skal også have fået æren for at respektere resultatet af den folkelige afstemning og fredeligt overføre magten til den nyvalgte præsident.

Hvad vil du have, at danskerne skal vide om Ukraine?

Det er et kæmpe land – på størrelse af Frankrig – med fantastisk kultur, natur og køkken. Der er utallige ting at gøre og nyde i Ukraine både på landet og i store byer. Det er et meget levende samfund, og man kan observere meget forskellige samfundslag her, der spænder fra traditionelle til ganske postmoderne.

Hvad vil der ske i 2020 efter din mening?

Forhåbentlig vil den ukrainske ledelse under Zelensky forfølge vejen mod en fredelig løsning af konflikten i det østlige Ukraine. Mr. Zelensky har gjort noget i den henseende, så forhåbentlig vil han forblive engageret i fredsopbygning.