Press photo: Serhiy Kvit

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til Serhiy Kvit, der er leder af et nyt agentur, som skal sikre og udvikle kvaliteten i den ukrainske uddannelsessektor. De ukrainske universiteter er præget af korruption og snyd, som Kvit, der er tidligere minister, skal ryde op i.

Hvad er det vigtigste, der er sket i 2019 i dit felt?

I 2019 blev det nationale agentur for kvalitetssikring af videregående uddannelser oprettet i Ukraine, som jeg i øjeblikket leder. Dette er et vigtigt skridt i reformen af Ukraines videregående uddannelse og i gennemførelsen af loven om “Om videregående uddannelse”, der blev vedtaget i 2014, umiddelbart efter værdi-revolutionen (Maidan Revolutionen, red).

Hvad forventer du, at 2020 byder på?

I 2020 forventer vi oprettelsen af finansiel autonomi for ukrainske institutioner, når det kommer til videregående uddannelser. Det sker på baggrund af de nye ESG-kvalitetskrav, der er standarder og retningslinjer for kvalitetssikring i det europæiske område for videregående uddannelser, og det skaber nye muligheder for at øge kvaliteten af ukrainske universiteter.

Hvad vil du gerne have, at danskerne ved om Ukraine?

Jeg synes, at danskerne skal lytte til professor Timothy Snyders åbne foredrag “Ikke engang fortiden: Ukrainsk historie, russisk politik, den europæiske fremtid”, der blev leveret af ham på Kyiv-Mohyla Akademiet i maj 2014.

(Du kan høre det nedenunder)