Anastasia Fedorenko fortæller om en tradition, der minder meget om fastelavn. Foto: Stefan Weichert

Hvordan holder ukrainerne jul? 21-årige Anastasia Fedorenko plejer at gå spontant ind hos hendes naboer, hvor hun bydes på vodka og slik.  

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine, og hvordan de regner med at holde jul. 

I denne omgang er turen kommet til 21-årige studerende Anastasia Fedorenko, der holder jul med sin familie – dog uden et rigtigt juletræ. Hun fortæller, at ukrainerne har en tradition juleaften, som minder meget om fastelavn. Dog med vodka. 

Hvordan regner du med at holde jul?

Det gør jeg jo ikke den 25’ende, som jeg ved, at mange gør i Europa. Jeg holder jul den syvende januar. Som du sikkert har opdaget pynter vi ikke så meget op i gadebilledet her i Ukraine, og det skyldes netop, at vores jul ligger senere. Nu skal vi først lige have nytåret skudt af, inden vi begynder at tænke på julen. 

For mange i Ukraine er julen heller ikke en religiøs ting længere. Jeg tror, at mange unge bare tænker, at julen er noget, som de holder med familien. En god undskyldning for at hænge ud med familien, og det er også, hvad jeg har tænkt mig. 

Har I nogle spændende traditioner?

Ja. Unge – her tænker jeg folk under 30 – går tit rundt fra dør til dør og spørger efter slik. Det er nu nok mest børnene, der spørger efter slik, mens de lidt ældre tager med, da det i Ukraine er normalt at blive inviteret indenfor. Folk går rundt fra dør til dør og synger julesange. Derefter inviteres de tit spontant indenfor hos folk, som byder på vodka, mad og slik. Det er vildt hyggeligt. Nogle børn får også lidt penge i stedet for slik. Det er lidt forskelligt. 

Ofte klæder folk sig også ud som julemand eller andre ting forbundet med julen.

Jeg skal lige forstå det rigtigt. I går bare rundt og ringer på spontant?

Ja. Det er rigtigt, men tit kender du dine naboer. Så helt fremmede er de ikke, men de ved ikke, om folk kommer. Folk er bare sådan lidt forberedte. Så kommer folk ind, hvor de drikker og synger sammen. De lidt ældre får vodka, mens børnene får lemonade. Det er specielt stort i mindre byer. 

Jeg vil også meget gerne selv deltage, men jeg er ikke hjemme i min barndomsby, og jeg har ikke nogen at gøre det med her i Kyiv. Så i år springer jeg over. 

Hvad skal du så lave i år?

Jeg arbejder måske lidt og spiser med det familie, som jeg har i Kyiv om aftenen. Jeg har ikke aftalt så meget endnu. Mit fokus er først på nytår. 

Vi har ikke plads til et rigtigt træ, så det kan være, at vi klarer os uden et i år. Ellers er der mulighed for, at vi får et af plastik. Det er ikke besluttet. 

Hvordan plejer du ellers at fejre jul?

Hjemme ville jeg have taget med rundt med venner til naboerne og generelt brugt den med familien. Her kan vi blive mange. I små landsbyer er det ikke unormalt, at helt op til 50 mennesker i byen går sammen og holder jul. Det er helt vildt mange mennesker, som ofte kommer til at sidde ved et stort bord.